Wykonanie
Może, znużeni wigilijnymi
smakami zapragniecie w drugi dzień Świąt dla odmiany zjeść
kurczaka. W Polsce coraz bardziej robi popularna się
gęś, ale i tak królem stołu jest
kurczak. Tym razem faszerowany światecznie
bakaliami, nawet mocnym
alkoholem, żeby zaskoczyć gości...smakuje wybornie:)Składniki;Duży
kurczak,
przyprawa do kurczka,2 garści wędzonych
śliwek / my daliśmy zwykłe i smak też ok/,2-3suszone
morele,garść
rodzynek,50 ml
brandy,
calvadosu lub
śliwowicy,5 twardych
winnych jabłek,1-2 łyżki
masła,
cukier do smaku,1-2
goździki,Wykonanie;
Kurczaka myjemy i osuszamy.Nacieramy
przyprawą do kurczaka i odkładamy na 30 minut.Kroimy grubo
śliwki,
rodzynki i
morele i zalewamy
alkoholem.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki.Dusimy na patelni z
masłem, a nastepnie mieszamy z
bakaliami w
alkoholu, ewentualnie słodzimy i dodajemy
goździk.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny, podlewając wytworzonym
sokiem, zeby skórka była chrupiąca.20 minut przed końcem możemy jeszcze dołożyc
jabłka.Wszystkie
bakalie pochodzą z naszego ulubionego sklepu SKWORCU - polecamy

/źródło "Moje gotowanie"/