ßßß Cookit - przepis na Świąteczny kurczak faszerowany na słodko

Świąteczny kurczak faszerowany na słodko

nazwa

Wykonanie

Może, znużeni wigilijnymi smakami zapragniecie w drugi dzień Świąt dla odmiany zjeść kurczaka. W Polsce coraz bardziej robi popularna się gęś, ale i tak królem stołu jest kurczak. Tym razem faszerowany światecznie bakaliami, nawet mocnym alkoholem, żeby zaskoczyć gości...smakuje wybornie:)
Składniki;
Duży kurczak,
przyprawa do kurczka,
2 garści wędzonych śliwek / my daliśmy zwykłe i smak też ok/,
2-3suszone morele,
garść rodzynek,
50 ml brandy, calvadosu lub śliwowicy,
5 twardych winnych jabłek,
1-2 łyżki masła,
cukier do smaku,
1-2 goździki,
Wykonanie;
Kurczaka myjemy i osuszamy.
Nacieramy przyprawą do kurczaka i odkładamy na 30 minut.
Kroimy grubo śliwki, rodzynki i morele i zalewamy alkoholem.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki.
Dusimy na patelni z masłem, a nastepnie mieszamy z bakaliami w alkoholu, ewentualnie słodzimy i dodajemy goździk.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 1,5 godziny, podlewając wytworzonym sokiem, zeby skórka była chrupiąca.
20 minut przed końcem możemy jeszcze dołożyc jabłka.
Wszystkie bakalie pochodzą z naszego ulubionego sklepu SKWORCU - polecamy
/źródło "Moje gotowanie"/
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/12/swiateczny-kurczak-faszerowany-na-sodko.html