Wykonanie

Świetne naleśniki z nadzieniem
śliwkowym, posypane prażonymi
migdałami. Można je podawać jako samodzielne danie, lub z ulubionymi
lodami jako deser. Polecam.Składniki:1 garść
migdałów w płatkachkilka naleśników3 łyżki
cukru40 g
masła500 g
śliwek40 ml
brandy lub
śliwowicyWykonanie:
Migdały wsypać na rozgrzaną suchą patelnie, prażyć aż
migdały zbrązowieją.Naleśniki usmażyć według dowolnego przepisu np. tego .
Śliwki umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki.
Cukier skarmelizować, dodać
śliwki, wymieszać i zagotować. Przyprawić
alkoholem i
cynamonem.Dodać
masło pokrojone w kostkę i wymieszać.Nadzienie przełożyć do naleśników i zwinąć je w rulon.Podawać posypane prażonymi
migdałami i polane resztą nadzienia ze
śliwek.
