Wykonanie
Bez piernika nie ma Świąt. Polskie święta nie będą wystarczająco udane gdy na
stole nie pojawi się piernik. Ten jest wyjątkowy, nasz smak dzieciństwa, nie wyobrażamy sobie świąt bez niego...wilgotny, aromatyczny, przekładany pysznymi masami...
cytrynową i
czekoladową...Składniki:60dkg
mąki,1 szklanka
cukru,3
jajka,3 łyżki tłuszczu,2 łyżeczki
sody,1
przyprawa do piernika,2 łyżki
kakao,Wykonanie:Wsypać
mąkę do miski, dodać 2 łyżeczki
sody i wymieszać z
mąką, dodać całe 3
jaja, wymieszać. W małym rondelku roztopić 3 łyżki
margaryny, szklanka
cukru, pół słoika
miodu sztucznego, 1
przyprawę do piernika, dwie okopiate łyżki
kakao. Nie gorące tylko ciepłe wlewać do
mąki, połączyć składniki wyrabiając.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 - 15 minut.Ciasto powinno „dojrzewać” minimum przez 1-2 tygodnie. Jednak to krótko, w porównaniu z piernikami, które robiono kiedyś. Staropolskim zwyczajem było, że gdy rodziła się córka, przygotowywano zaczyn, z którego piernik pieczono dopiero w dniu jej ślubu.Składniki na poncz:Mniej więcej szklankę ciepłej
wody wymieszaj z kieliszkiem
wódki (można użyć mniej
alkoholu) oraz z
sokiem z cytryny (ilość do smaku).Masa cytrynowa:3
cytryny,1 kostka
margaryny,2 szklanki
cukru pudru,
Margarynę ucieramy z
cukrem pudrem aby uzyskać jednolitą konsystencje. Następnie wyciśnięty
sok z cytryny wlewamy do utartej masy i mieszamy:)Masa czekoladowa:1 kostka
margaryny,2 szklanki
cukru pudru,3 łyżki
kakao,
rum,
Margarynę ucieramy z
cukrem pudrem aby uzyskać jednolitą konsystencje. Dodajemy
kakao do utartej masy i mieszamy, następnie oddajemy do masy
rum do smaku ile kto woli i gotowe:)Przepis bierze udział w kulinarnej akcji: