Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- 2
filety z kurczaka (ok. 200g),- 2 szklanki
brokułów (ok. 200g),-
papryka (ok. 200g)- 2
marchewki (ok. 90g),- 4
ziemniaki (ok. 280g),- 4 łyżeczki
oleju rzepakowego (ok. 20g),- łyżka
migdałów (ok. 10g),-
przyprawy: słodka i wędzona
papryka,
sól,
pieprz.Sposób przygotowania1.
Kurczaka marynujemy w łyżeczce
oleju, przyprawach i smażymy na patelni teflonowej ok. 5-10 min.2.
Brokuły wrzucamy do wrzącej
wody i gotujemy ok. 5 min.3. Obieramy
marchewkę,
ziemniaka i kroimy w słupki.4.
Paprykę kroimy w paski.5.
Ziemniaki,
marchewkę i
paprykę marynujemy w 3 łyżeczkach
oleju i przyprawach. Warzywa pieczemy w 200⁰C przez ok. 40 min.6. Pieczone warzywa łączymy z
brokułami i
kurczakiem i posypujemy prażonymi
migdałami.
Pieczone warzywa z
kurczakiem są bogate w:- pełnowartościowe
białko (pochodzące z
kurczaka), które pełni funkcję budulcową w organizmie,- sulforafan (pochodzący z
brokułów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,-β-karoten (pochodzący z
marchwi), który również jest antyoksydantem.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 500 gEnergia: 390 , 9 kcal
Białko: 29,9 gTłuszcze: 15 , 0 gWęglowodany: 42 , 4 gBłonnik pokarmowy : 8 , 9 gSmaczneg o i zdr o we go