Wykonanie
Składniki(na dwie porcje)- 1 duża
pierś z kurczaka (ok. 230g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g),- 2 garście
szpinaku (ok. 40g),-
czosnek,- 4
marchewki (ok. 420g),- 6
ziemniaków (ok. 420g),-
przyprawy:
słodka papryka, ostra, wędzona,
curry,
pieprz,
sól.Sposób przygotowania1. Podsmażamy
czosnek na
oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił).2. Do
czosnku dodajemy
szpinak i dusimy ok. 5-10 min.3.
Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka.4.
Mięso z piersi kurczaka marynujemy w
oleju i ulubionych przyprawach.5.
Mięso z piersi faszerujemy
szpinakiem. Całość pieczemy ok. 25-30 min w piekarniku.6. Gotujemy
marchewkę i
ziemniaki.6. Saszetki podajemy z
ziemniakami i
marchewką.
Saszetki z
kurczaka ze
szpinakiem są bogate w:- pełnowartościowe
białko, które stanowi budulec,- żelazo, które jest składnikiem czerwonych krwinek.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 550 gEnergia: 384 , 1 kcal
Białko: 31,7 gTłuszcze: 7 , 2 gWęglowodany: 56,7gBłonnik pokarmowy : 12 , 8 gSmaczneg o i zdr o we go