ßßß
Święta świętami, ale na śniadanie muszę zjeść owsiankę. A żeby nie było tak jak zwykle, to w święta dodaję granoli z korzenną nutką i suszonymi owocami. Tak to ja mogę świętować. A że granoli wychodzi cały spory słój, to po świętach mogę zajadać z jogurtem.Składniki:-1,5 szklanki płatków owsianych-2 szklanki płatków żytnich-0,5 szklanek wiórek kokosowych-3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich-1/2 szklanki pestek słonecznika-6 łyżek miodu-2 łyżki brązowego cukru- 3 czubate łyżki oleju kokosowego-1 łyżka przyprawy do piernika (np. domowej)Ponadto:-garść rodzynek-garść suszonej żurawiny-garść drobno pokrojonych suszonych śliwek-łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowejW naczyniu mieszamy ze sobą płatki, wiórki, słonecznik, orzechy. W garnuszku podgrzewamy miód, olej, przyprawę i cukier. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. Mieszankę przelewamy do suchych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut (ja lubię mocno wypieczoną, więc trzymam chwilę dłużej) . Co 5-7 minut mieszamy. Blachę wyjmujemy z piekarnika. Wsypujemy suszone owoce i skórkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do dokładnego wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego!