Wykonanie

Święta świętami, ale na śniadanie muszę zjeść owsiankę. A żeby nie było tak jak zwykle, to w święta dodaję granoli z korzenną nutką i
suszonymi owocami. Tak to ja
mogę świętować. A że granoli wychodzi cały spory
słój, to po świętach
mogę zajadać z
jogurtem.Składniki:-1,5 szklanki
płatków owsianych-2 szklanki
płatków żytnich-0,5 szklanek wiórek
kokosowych-3/4 szklanki grubo posiekanych
orzechów włoskich-1/2 szklanki pestek
słonecznika-6 łyżek
miodu-2 łyżki
brązowego cukru- 3 czubate łyżki
oleju kokosowego-1 łyżka
przyprawy do piernika (np. domowej)Ponadto:-garść
rodzynek-garść
suszonej żurawiny-garść drobno pokrojonych suszonych
śliwek-łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowejW naczyniu mieszamy ze sobą
płatki, wiórki,
słonecznik,
orzechy. W garnuszku podgrzewamy
miód,
olej,
przyprawę i
cukier. Gotujemy, aż
cukier się rozpuści. Mieszankę przelewamy do suchych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-25 minut (ja lubię mocno wypieczoną, więc trzymam chwilę dłużej) . Co 5-7 minut mieszamy. Blachę wyjmujemy z piekarnika. Wsypujemy
suszone owoce i skórkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do dokładnego wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Smacznego!