Wykonanie

Chyba robię się trochę monotematyczna, bo znowu piekę muffinki. A co ja poradzę, że je tak uwielbiam? Szczególnie z dużym
kubkiem ulubionej
kawy. A te na drugie śniadanie nadają się idealnie. Są smaczne i sycące. Na pewno poprawią humor w deszczowy jesienny poranek. Poza tym są zdrowszą alternatywą dla wszędobylskich batoników i "zdrowych"
śniadaniowych ciasteczek.Na 12 sporych babeczek:-2 szklanki
mąki pszennej razowej-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1 łyżeczka
sody-2
jajka-1 łyżeczka
cynamonu-szczypta
kardamonu-szczypta
soli-4 łyżki
jogurtu naturalnego-2 łyżki
oleju-3/4 szklanki
brązowego cukru (ja dałam mniej)-1 duża
marchewka (ok. 1 szklanki startej)W misce mieszamy razem
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
przyprawy.W osobnym naczyniu mieszamy razem
jajka,
olej,
jogurt,
cukier i startą na małych oczkach tarki
marchewkę.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami, zapełniamy około 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy przez około 18-20 minut. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem, ale myślę, że sa już wystarczająco słodkie.

Smacznego!Mój skromny przepis bierze udział w konkursie, w którym można wygrać wspaniałe książki Doroty Świątkowskiej, autorki wspaniałego bloga. Więcej można poczytać tu: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki .