ßßß
 
            
         Jak pewnie większość z Was wie, że przepadam za kokosem pod każdą postacią. Na blogu pojawiło się kilka przepisów na wykorzystanie tego smaku w różnych konfiguracjach. Była panna cotta, był koktajl, były też lody, babeczki czy kokosowa baba wielkanocna. Tym razem wpadłem na bardzo fajny przepis na kokosowy sernik, ale dla odmiany na zimno, dzięki czemu jest lekki, przyjemny i lekko orzeźwiający.spód:150 g maślanych herbatników50 g wiórków kokosowych2 łyżki masłaHerbatniki zmiksować blenderem na gładko, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie wlać roztopione masło i dokładnie połączyć. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm i wstawić na 5 minut do zamrażarki. Kiedy spód ciasta stężeje, boki tortownicy posmarować od wewnątrz cienką warstwą oleju lub oliwy z oliwek.masa:250 g mascarpone180 g cukru pudru150 g białej czekolady400 g jogurtu greckiego200 g wiórków kokosowych200 ml mleczka kokosowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego150 ml likieru malibu7 łyżeczek żelatyny100 ml mlekaMascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę przez ok. 3 minuty. Wyłączyć mikser. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę umieścić w rondelku, zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać mieszankę na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia. Do mascarpone dodać jogurt i dokładnie połączyć przy pomocy rózgi. Rozpuszczoną czekoladę wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas mieszając. To samo zrobić z żelatyną. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy, mleczko kokosowe oraz malibu. Gotową masę przelać do formy na ciasteczkowy spód. Całość wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Podawać.Smacznego! :)
Jak pewnie większość z Was wie, że przepadam za kokosem pod każdą postacią. Na blogu pojawiło się kilka przepisów na wykorzystanie tego smaku w różnych konfiguracjach. Była panna cotta, był koktajl, były też lody, babeczki czy kokosowa baba wielkanocna. Tym razem wpadłem na bardzo fajny przepis na kokosowy sernik, ale dla odmiany na zimno, dzięki czemu jest lekki, przyjemny i lekko orzeźwiający.spód:150 g maślanych herbatników50 g wiórków kokosowych2 łyżki masłaHerbatniki zmiksować blenderem na gładko, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Następnie wlać roztopione masło i dokładnie połączyć. Gotową masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm i wstawić na 5 minut do zamrażarki. Kiedy spód ciasta stężeje, boki tortownicy posmarować od wewnątrz cienką warstwą oleju lub oliwy z oliwek.masa:250 g mascarpone180 g cukru pudru150 g białej czekolady400 g jogurtu greckiego200 g wiórków kokosowych200 ml mleczka kokosowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego150 ml likieru malibu7 łyżeczek żelatyny100 ml mlekaMascarpone utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę przez ok. 3 minuty. Wyłączyć mikser. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę umieścić w rondelku, zalać mlekiem i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać mieszankę na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia. Do mascarpone dodać jogurt i dokładnie połączyć przy pomocy rózgi. Rozpuszczoną czekoladę wlewać cienkim strumieniem do masy cały czas mieszając. To samo zrobić z żelatyną. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy, mleczko kokosowe oraz malibu. Gotową masę przelać do formy na ciasteczkowy spód. Całość wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Podawać.Smacznego! :)
