Wykonanie

Dziś mam dla Was kolejną tartę. Jest fantastyczna, krucha, wypełniona po brzegi masą z
orzechów laskowych i
płatków migdałowych oblanych złocistym
miodem. Wprost idealna i zaspokajająca jesienny niedobór
słodyczy. Ciasto trafiło ostatnio na uczelnię i jak się okazało zyskało wielkie uznanie.
Tarta zniknęła w mgnieniu oka.ciasto:150 g
mąki25 g
masła1
żółtko2 łyżki
cukru pudru4 łyżki zimnej
wodyMąkę,
cukier puder,
masło,
żółtko oraz
wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując
mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować
masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć
fasolę,
groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzićnadzienie:200 g posiekanych
orzechów laskowych100 g
płatków migdałowych50 ml płynnego
miodu50 g
masła1
jajkoMasło roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać
miód i podgrzewać do połączenia. Wbić
jajko mieszając energicznie rózgą, dodać posiekane
orzechy oraz
płatki migdałowe. Podgrzewać przez kilka minut. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 180 º C. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem można posypać prażonymi
płatkami migdałów oraz garścią
orzechów laskowych.Smacznego! :)

