ßßß
Dziś mam dla Was kolejną tartę. Jest fantastyczna, krucha, wypełniona po brzegi masą z orzechów laskowych i płatków migdałowych oblanych złocistym miodem. Wprost idealna i zaspokajająca jesienny niedobór słodyczy. Ciasto trafiło ostatnio na uczelnię i jak się okazało zyskało wielkie uznanie. Tarta zniknęła w mgnieniu oka.ciasto:150 g mąki25 g masła1 żółtko2 łyżki cukru pudru4 łyżki zimnej wodyMąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzićnadzienie:200 g posiekanych orzechów laskowych100 g płatków migdałowych50 ml płynnego miodu50 g masła1 jajkoMasło roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać miód i podgrzewać do połączenia. Wbić jajko mieszając energicznie rózgą, dodać posiekane orzechy oraz płatki migdałowe. Podgrzewać przez kilka minut. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 180 º C. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem można posypać prażonymi płatkami migdałów oraz garścią orzechów laskowych.Smacznego! :)
