ßßß Cookit - przepis na tarta orzechowo-migdałowa

tarta orzechowo-migdałowa

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was kolejną tartę. Jest fantastyczna, krucha, wypełniona po brzegi masą z orzechów laskowych i płatków migdałowych oblanych złocistym miodem. Wprost idealna i zaspokajająca jesienny niedobór słodyczy. Ciasto trafiło ostatnio na uczelnię i jak się okazało zyskało wielkie uznanie. Tarta zniknęła w mgnieniu oka.
ciasto:
150 g mąki
25 g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki zimnej wody
Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Całość wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w formie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i gęsto ułożyć fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5- 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić
nadzienie:
200 g posiekanych orzechów laskowych
100 g płatków migdałowych
50 ml płynnego miodu
50 g masła
1 jajko
Masło roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać miód i podgrzewać do połączenia. Wbić jajko mieszając energicznie rózgą, dodać posiekane orzechy oraz płatki migdałowe. Podgrzewać przez kilka minut. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 180 º C. Wyjąć i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem można posypać prażonymi płatkami migdałów oraz garścią orzechów laskowych.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/11/tarta-orzechowo-migdaowa.html