Wykonanie

Sezon na
orzechy jest właśnie teraz. Świeże i pyszne, łuskane koniecznie samodzielnie. Do zrobienia tej pysznej tarty kupiłam po 60 dag
orzechów włoskich i laskowych. Po wyłuskaniu wszystkich i wykorzystaniu 30 dag do ciasta, została miseczka
orzechów laskowych - do przegryzania. Ja wiem, że to sporo roboty, że łatwiej kupić już gotowe, ale świeżo wyłuskane
orzechy nie są zjełczałe, a że stanowią one główny składnik tego ciasta, może warto się poświęcić? Przepis z książki Bogdana Gałązki "Kuchnia wielkich mistrzów", zamieszczony w "Kuchni" (nr 10/2009).Składniki:15 dag
mąki22 dag zimnego
masła (12 dag do ciasta +10 dag do
miodowego sosu)3
żółtka2 dag
cukru pudru15 g
cukru waniliowego20 ml zimnej
wody100 ml płynnego
miodu3
jajka30 dag posiekanych
orzechów laskowych i włoskich (użyłam po połowie jednych i drugich)10 dag
płatków migdałowychgarść całych
orzechów laskowych do dekoracjiWykonanie:
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Dodać 12 dag zimnego
masła pokrojonego na kawałki,
żółtka,
cukier puder,
cukier waniliowy oraz
wodę. Wymieszać, lekko zagnieść, tylko do połączenia składników, nie wyrabiać.Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki albo na pół godziny do zamrażalnika.Formę do tarty o średnicy 30 cm posmarować kawałkiem
masła (można też wykorzystać papier po
maśle - to bardzo wygodny sposób, bo jest on idealnie natłuszczony), dno i boki wylepić
ciastem.Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Jeśli mamy
fasolę, to dobrze ciasto obciążyć - w tym celu przykryć ciasto w formie pergaminem, a następnie obciążyć suszoną
fasolą. Piec około 15 min w temp. 190°C (grzanie góra-dół), aż do lekkiego zezłocenia się ciasta.Ciasto wyjąć z piekarnika (jeśli piekliśmy z obciążeniem - usunąć papier z obciążeniem) i odstawić do ostygnięcia.W szerokim rondlu lub sporej patelni rozpuścić resztę
masła, dodać
miód,
orzechy oraz
płatki migdałowe i wymieszać. Dodać
jajka, ponownie wymieszać. Wylać masę
orzechową na ostudzone ciasto, ozdobić z wierzchu garścią całych
orzechów laskowych i ponownie wstawić do piekarnika. Piec przez 25 min w temp. 180°C (grzanie góra-dół). Odstawić do ostygnięcia.


***Teraz - w sezonie
orzechowym - polecam Wam także inne ciasto z
orzechami laskowymi i
płatkami migdałowymi (ciasto, które cieszy się bardzo dobrą opinią)Ciasto z
mlekiem skondensowanym,
orzechami i
płatkami migdałowymi