ßßß Cookit - przepis na tort dyniowy

tort dyniowy

nazwa

Wykonanie

Ostatnie dni października mijają w zastraszającym tempie, co nie tylko widać po coraz krótszych dniach, ale niestety również dobrze czuć po dosyć niskiej temperaturze. Dziś przedstawiam Wam jedną z propozycji z okazji zbliżającego się Halloween, które już w przyszły piątek. Tort jest trochę inny niż zwykle, bo za blaty posłużył mi nie klasyczny biszkopt, a lekkie i bardzo przyjemne ciasto dyniowe (podejrzane na Kwestii Smaku). Do przełożenia spodów użyłem mojego autorskiego, czarnego kremu, który nadał całości nieco mrocznego klimatu. Myślę, że takie ciasto świetnie sprawdzi się na halloween'owej imprezie :)
ciasto:
250 g musu z dyni
125 g cukru
375 g mąki
200 g masła
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki imbiru
Masło roztopić w rondlu, dodać cukier oraz mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę w trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką. Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodać do masy w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Dno tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał na zewnątrz i zamknąć obręcz (nadmiar papieru odciąć). Boki tortownicy posmarować masłem. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec w 180 ° C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto za szybko się zrumieni a będzie surowe w środku, przykryć folią aluminiową i piec dalej. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę. Odstawić do przestudzenia. Ciepłe lub zimne ciasto podzielić na 3 blaty.
krem:
300 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
400 ml kremówki 36%
200 g mascarpone
czarny barwnik spożywczy
Ciasteczka rozdrobnić w blenderze i utrzeć mikserem z mascarpone. Do kremówki dodać barwnik, ubić na sztywno, dodać do mascarpone i połączyć łyżką. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Gotowym kremem przełożyć blaty tortu.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/10/tort-dyniowy.html