Wykonanie

Ostatnie dni października mijają w zastraszającym tempie, co nie tylko widać po coraz krótszych dniach, ale niestety również dobrze czuć po dosyć niskiej temperaturze. Dziś przedstawiam Wam jedną z propozycji z okazji zbliżającego się Halloween, które już w przyszły piątek. Tort jest trochę inny niż zwykle, bo za blaty posłużył mi nie klasyczny
biszkopt, a lekkie i bardzo przyjemne ciasto
dyniowe (podejrzane na Kwestii Smaku). Do przełożenia
spodów użyłem mojego autorskiego, czarnego kremu, który nadał całości nieco mrocznego klimatu. Myślę, że takie ciasto świetnie sprawdzi się na halloween'owej imprezie :)ciasto:250 g musu z dyni125 g
cukru375 g
mąki200 g
masła3
jajka (
białka oddzielone od
żółtek)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
imbiruMasło roztopić w rondlu, dodać
cukier oraz mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić
żółtka i wymieszać. Następnie dodać przesianą
mąkę w
trzech partiach mieszając za każdym razem łyżką.
Białka ubić na bardzo sztywną pianę i dodać do masy w dwóch partiach mieszając po każdym dodaniu łyżką. Dno tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał na zewnątrz i zamknąć obręcz (nadmiar papieru odciąć). Boki tortownicy posmarować
masłem. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec w 180 ° C przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto za szybko się zrumieni a będzie surowe w środku, przykryć folią aluminiową i piec dalej. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i razem z formą upuścić na podłogę. Odstawić do przestudzenia. Ciepłe lub zimne ciasto podzielić na 3 blaty.krem:300 g
ciasteczek Oreo (bez kremu)400 ml kremówki 36%200 g
mascarponeczarny
barwnik spożywczyCiasteczka rozdrobnić w blenderze i utrzeć mikserem z
mascarpone. Do kremówki dodać barwnik, ubić na sztywno, dodać do
mascarpone i połączyć łyżką. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Gotowym kremem przełożyć blaty
tortu.Smacznego! :)

