ßßß Cookit - przepis na sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie...

sernik z białą czekoladą na piernikowym spodzie...

nazwa

Wykonanie

To już chyba ostatni świąteczny wypiek w tym roku. Wczoraj cały dzień spędziłem nad szukaniem pomysłu na ciasto z serem i w końcu wybrałem przepis z książki, oczywiście trochę go zmieniając. Tak powstał rewelacyjny, świąteczny sernik! :)
spód:
250 g podłużnych biszkoptów drobno pokruszonych
90 g roztopionego masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
masa serowa:
750 g twarogu
350 g białej czekolady
120 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka esencji migdałowej
1 łyżka mąki
4 jajka
wykonanie:
W misce wymieszać okruchy biszkoptów, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i roztopione masło. Powstałą masą wyłożyć dno i ścianki tortownicy (posmarowanej wcześniej masłem). Piec przez 5 minut w 180 ° C. Podpieczony sód odstawić do wystudzenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 °C.
Czekoladę połamać na cząstki i rozpuścić w kąpieli wodnej z kremówką mieszając na gładką masę. Odstawić do lekkiego schłodzenia. W dużej misce zmiksować twaróg z cukrem waniliowym. Nadal mieszając dodawać kolejno jajka. Zmniejszyć obroty wsypać mąkę i masę czekoladową oraz esencję migdałową. Masę przelać na podpieczony wcześniej spód.
Ciasto piec (w 150°C) przez ok. 55 minut. Sernik powinien być twardszy na zewnątrz a w środku miękki. Jeśli wierzch zbyt szybko zacznie brązowieć, zmniejszyć temperaturę piekarnika. Po 55 minutach zwiększyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze przez 5-10 minut. Wtedy ciasto nabierze ładnego złotego koloru. Pilnować aby się nie przypalił.
Smacznego! :)
Wszystkiego co dobre, słodkie i smaczne na te święta! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/12/sernik-z-biaa-czekolada-na-piernikowym.html