Wykonanie
To już chyba ostatni świąteczny wypiek w tym roku. Wczoraj cały dzień spędziłem nad szukaniem pomysłu na ciasto z
serem i w końcu wybrałem przepis z książki, oczywiście trochę go zmieniając. Tak powstał rewelacyjny, świąteczny sernik! :)

spód:250 g podłużnych
biszkoptów drobno pokruszonych90 g roztopionego
masła2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
kakaomasa serowa:750 g
twarogu350 g
białej czekolady120 ml
śmietany kremówki 36%3 łyżki
cukru waniliowego1 łyżeczka esencji migdałowej1 łyżka
mąki4
jajkawykonanie:W misce wymieszać okruchy
biszkoptów,
kakao,
przyprawę do piernika,
cynamon i roztopione
masło. Powstałą masą wyłożyć dno i ścianki tortownicy (posmarowanej wcześniej
masłem). Piec przez 5 minut w 180 ° C. Podpieczony sód odstawić do wystudzenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 °C.
Czekoladę połamać na cząstki i rozpuścić w kąpieli
wodnej z kremówką mieszając na gładką masę. Odstawić do lekkiego schłodzenia. W dużej misce zmiksować
twaróg z
cukrem waniliowym. Nadal mieszając dodawać kolejno
jajka. Zmniejszyć obroty wsypać
mąkę i masę
czekoladową oraz esencję
migdałową. Masę przelać na podpieczony wcześniej spód.Ciasto piec (w 150°C) przez ok. 55 minut. Sernik powinien być twardszy na zewnątrz a w środku miękki. Jeśli wierzch zbyt szybko zacznie brązowieć, zmniejszyć temperaturę piekarnika. Po 55 minutach zwiększyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze przez 5-10 minut. Wtedy ciasto nabierze ładnego złotego koloru. Pilnować aby się nie przypalił.Smacznego! :)





Wszystkiego co dobre, słodkie i smaczne na te święta! :)