ßßß
spód:250 g podłużnych biszkoptów drobno pokruszonych90 g roztopionego masła2 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka cynamonu1 łyżka kakaomasa serowa:750 g twarogu350 g białej czekolady120 ml śmietany kremówki 36%3 łyżki cukru waniliowego1 łyżeczka esencji migdałowej1 łyżka mąki4 jajkawykonanie:W misce wymieszać okruchy biszkoptów, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i roztopione masło. Powstałą masą wyłożyć dno i ścianki tortownicy (posmarowanej wcześniej masłem). Piec przez 5 minut w 180 ° C. Podpieczony sód odstawić do wystudzenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 °C.Czekoladę połamać na cząstki i rozpuścić w kąpieli wodnej z kremówką mieszając na gładką masę. Odstawić do lekkiego schłodzenia. W dużej misce zmiksować twaróg z cukrem waniliowym. Nadal mieszając dodawać kolejno jajka. Zmniejszyć obroty wsypać mąkę i masę czekoladową oraz esencję migdałową. Masę przelać na podpieczony wcześniej spód.Ciasto piec (w 150°C) przez ok. 55 minut. Sernik powinien być twardszy na zewnątrz a w środku miękki. Jeśli wierzch zbyt szybko zacznie brązowieć, zmniejszyć temperaturę piekarnika. Po 55 minutach zwiększyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze przez 5-10 minut. Wtedy ciasto nabierze ładnego złotego koloru. Pilnować aby się nie przypalił.Smacznego! :)



Wszystkiego co dobre, słodkie i smaczne na te święta! :)