Wykonanie
Dziś przepis na popularny amerykański deser - red velvet
cake, czyli kremowa masa na intensywnie czerwonym, dosyć ciężkim spodzie :)

proporcje na 3
biszkopty o średnicy ok. 21 cm (ja piekłem w 19 cm)ciasto:1 kostka
masła (miękkiego)2,5 szklanki
mąki1 szklanka
cukru2
jajka1 łyżeczka
kakao1 szklanka
śmietany (36%)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
octu1
cukier waniliowyczerwony barwnik spożywczy*krem:1 kostka
masła (miękkiego)1 szklanka
cukru pudru1
cukier waniliowy750 g
mascarponedekoracja:100 g
płatków migdałowychperełki cukiernicze* ja korzystam z barwników w proszku; nie przesadzić z ilością, nawet odrobina kolorowego proszku może zabarwić całe ciasto, jest bardzo wydajny, a kolor po upieczeniu jest intensywniejszy.wykonanie - ciasto:
Masło utrzeć z
cukrem w misce przy pomocy miksera, pod koniec dodać kolejno
jajka i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać
mąkę (po jednej łyżce),
śmietanę (36%),
cukier waniliowy. Nadal miksując dodać
czerwony barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.
Sodę rozpuścić w occie, dodać do masy na ciasto i wymieszać drewnianą łyżką. Całość podzielić na 3 równe części i piec w, natłuszczonej i posypanej
bułką tartą, tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Ciasto piec ok. 30 minut (ja piekłem dłużej) w temperaturze 180 ° C. Po upieczeniu wystudzić. U mnie placki ciasta wyszły dosyć wysokie, więc z każdego przy pomocy
ostrego noża odkroiłem wierzchnią warstwę.krem:Kostkę
masła utrzeć z
serkiem mascarpone. Dodać
cukier waniliowy oraz stopniowo
cukier puder, cały czas miksując. Masę podzielić na 4 części.Całkowicie wystudzone
spody ciasta nasączyć ponczem (łyżeczkę
cukru i sok z połowy
cytryny rozpuścić w 1 szklance ciepłej
wody) a następnie przełożyć kolejnymi częściami kremu. Ostatnią porcją masy pokryć górny blat oraz boki
tortu. Na wierzch ułożyć
płatki migdałów lub perełki cukiernicze. Ja do dekoracji wykorzystałem resztki ciasta, które odkroiłem z poszczególnym blatów. Ciasto pokruszyłem drobno i posypałem na górę :)Całość schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.Smacznego! :)




