ßßß
Karnawał już na dobre zagościł w domach. Dlatego, oprócz innych słodkich smakołyków wypiekanych na masową skalę, warto przygotować również jeden z najpopularniejszych i chyba najbardziej tradycyjnych smakołyków karnawałowych, czyli faworki, które zna każdy. Ale czy wszyscy wiedzą jak powstały i skąd się wywodzą?Jak głosi legenda, chróst (pisownia staropolska) powstał przez przypadek, kiedy młody adept szkoły cukierniczej przygotowywał pączki. Przez przypadek do gorącego oleju wrzucił wąski pasek ciasta, które ukształtowało się w warkocz, a później zostało posypane przez cukiernika cukrem. To właśnie od kształtu ciastek pochodzi ich nazwa zaczerpnięta z języka francuskiego faveur, czyli wstążka. Tak powstałe ciastko okazało się strzałem w dziesiątkę i już niedługo po odkryciu chrust zyskał uznanie wśród najbardziej wykwintnych podniebień w XVII i XVIII wieku. Początkowo faworki przygotowywano właśnie z ciasta na pączki przez co były ciężkie i tłuste. Dopiero później zaczęto smażyć je z ciasta lanego oraz biszkoptowego, aż w końcu powstało tzw. ciasto zbijane, które znamy do dziś, dzięki czemu współczesne faworki są lekkie, cieknie i chrupiące.składniki:3 szklanki mąki pszennej6 - 7 łyżek śmietany1 łyżka octu6 żółtekszczypta sol iMąkę połączyć ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać jajka, szczyptę soli i łyżkę octu. Z mieszanki zagnieść gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Surowe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek (starać się jak najmniej podsypywać mąką) i przy pomocy radełka wycinać prostokątne paski. Na środku każdego wykonać nacięcie, a następnie przewinąć przez otwór tworząc warkocz. Na patelni rozgrzać smalec i przeprowadzić próbę wrzucając kawałeczek ciasta. Jeżeli uniesie się szybko i zacznie rumienić, można zaczynać. Ciastka smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Osuszać na ręczniku papierowym i wystudzone oprószać cukrem pudrem.Smacznego!