Wykonanie
Karnawał już na dobre zagościł w domach. Dlatego, oprócz innych słodkich smakołyków wypiekanych na masową skalę, warto przygotować również jeden z najpopularniejszych i chyba najbardziej tradycyjnych smakołyków karnawałowych, czyli
faworki, które zna każdy. Ale czy wszyscy wiedzą jak powstały i skąd się wywodzą?Jak głosi legenda, chróst (pisownia staropolska) powstał przez przypadek, kiedy
młody adept szkoły cukierniczej przygotowywał pączki. Przez przypadek do gorącego
oleju wrzucił wąski pasek ciasta, które ukształtowało się w warkocz, a później zostało posypane przez cukiernika
cukrem. To właśnie od kształtu
ciastek pochodzi ich nazwa zaczerpnięta z
języka francuskiego faveur, czyli wstążka. Tak powstałe
ciastko okazało się strzałem w dziesiątkę i już niedługo po odkryciu chrust zyskał uznanie wśród najbardziej wykwintnych podniebień w XVII i XVIII wieku. Początkowo
faworki przygotowywano właśnie z ciasta na pączki przez co były ciężkie i tłuste. Dopiero później zaczęto smażyć je z ciasta lanego oraz
biszkoptowego, aż w końcu powstało tzw. ciasto zbijane, które znamy do dziś, dzięki
czemu współczesne
faworki są lekkie, cieknie i chrupiące.składniki:3 szklanki
mąki pszennej6 - 7 łyżek
śmietany1 łyżka
octu6
żółtekszczypta sol i
Mąkę połączyć ze
śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać
jajka, szczyptę
soli i łyżkę
octu. Z mieszanki zagnieść gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Surowe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek (starać się jak najmniej podsypywać
mąką) i przy pomocy radełka wycinać prostokątne paski. Na środku każdego wykonać nacięcie, a następnie przewinąć przez otwór tworząc warkocz. Na patelni rozgrzać
smalec i przeprowadzić próbę wrzucając kawałeczek ciasta. Jeżeli uniesie się szybko i zacznie rumienić, można zaczynać.
Ciastka smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Osuszać na ręczniku papierowym i wystudzone oprószać
cukrem pudrem.Smacznego!