Wykonanie
Ryż na mleku to bez wątpienia smak dzieciństwa. Najlepszy jest latem, z dodatkiem świeżych
owoców. Aczkolwiek teraz, gdy za oknem wita nas pierwszy mróz, także nabrałam na niego ochoty. Aby wprowadzić wesoły akcent na talerzu i znów poczuć się jak dziecko, postanowiłam pobawić się ze sposobem podania. Muszę przyznać, że miałam przy tym nie lada ubaw. Was także zachęcam do eksperymentów podczas serwowania takich śniadań. To naprawdę poprawia nastrój! A jeśli macie dzieci, taki "
ryżowy zwierz" z pewnością przypadnie Waszym pociechom do gustu :).

Składniki:około 100 g
białego ryżu1 szklanka
wody1 szklanka
mleka2 stołowe łyżki
cukru2 stołowe łyżki
masłado podania:3 kopiate łyżeczki
truskawkowego dżemu2
brzoskwinie z
syropu2
wiśnie (z kompotu lub kandyzowane)2-3 łyżeczki kolorowej, cukrowej posypki3-4 łyżeczki wiórków
czekoladowychPrzygotowanie:
Ryż płuczemy pod zimną, bieżącą
wodą. Następnie umieszczamy go w rondelku i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie
ryż powinien wchłonąć całą
wodę. Jeśli tak się nie stanie, odlewamy to co zostało, a do
ryżu dolewamy
mleko oraz dodajemy
cukier. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu.Po tym czasie rondel zdejmujemy z palnika, dodajemy
masło, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Gotowy
ryż studzimy, a następnie wykładamy na talerzyk i dekorujemy. Z wisienek robimy oczy, z kolorowej posypki pyszczek. Czekoladowymi wiórkami obsypujemy
ryż dookoła, aby powstał kontur zwierzątka. Dodatkowo, w górnej części układamy
dżem oraz kawałki
brzoskwini.Smacznego!