ßßß
Składniki:około 100 g białego ryżu1 szklanka wody1 szklanka mleka2 stołowe łyżki cukru2 stołowe łyżki masłado podania:3 kopiate łyżeczki truskawkowego dżemu2 brzoskwinie z syropu2 wiśnie (z kompotu lub kandyzowane)2-3 łyżeczki kolorowej, cukrowej posypki3-4 łyżeczki wiórków czekoladowychPrzygotowanie:Ryż płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie umieszczamy go w rondelku i gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Jeśli tak się nie stanie, odlewamy to co zostało, a do ryżu dolewamy mleko oraz dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu.Po tym czasie rondel zdejmujemy z palnika, dodajemy masło, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Gotowy ryż studzimy, a następnie wykładamy na talerzyk i dekorujemy. Z wisienek robimy oczy, z kolorowej posypki pyszczek. Czekoladowymi wiórkami obsypujemy ryż dookoła, aby powstał kontur zwierzątka. Dodatkowo, w górnej części układamy dżem oraz kawałki brzoskwini.Smacznego!