ßßß

Kaszka kukurydziana na mleku podana z brzoskwiniami na ciepło z rozmarynemPrzepis:własny/ 1 porcja /składniki:50 g kaszy kukurydzianejpół szklanki mleka (użyłam krowiego, 3,2 % tłuszczu)około 180 ml wodyłyżka masłaopcjonalnie coś do posłodzenia, np. łyżka cukru jak zrobić?Mleko wraz z wodą przełożyć do garnka i podgrzewać, aż płyny zaczną się gotować. Wtedy zmniejszyć ogień i wsypać kaszkę kukurydzianą cały czas mieszając łyżką mleko z wodą, tak aby nie powstały grudki.Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, kiedy kasza wchłonie większość mleka dodać masło. Wymieszać. Gotować kaszkę pod przykryciem, aby dobrze się rozkleiła i była kremowa, pamiętając o tym, aby co jakiś czas ją mieszać (może się przypalić). Na koniec opcjonalnie dosłodzić do smaku. Gotową kaszkę przełożyć do miseczki i podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!