ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegowoda 0,25 szklanekcukier 6 łyżek stołowychmasło 2 łyżek stołowychczekolada 100 gramówWykonanie:Wodę 0,25 szklanki wlać do rondelka, zagotować, dodać cukier, gotować do zastygnięcia. Dostatecznie gęsty syrop powinien pływać cienką nitką z łyżki. Po dmuchnięciu na nitkę powinno tworzyć się piórko. Czekoladę połamać włożyć do miski. Miskę umieścić na krawędziach garnka z wrzącą wodą. Czekolada powinna rozmięknąć. Wówczas zdjąć miskę z pary, ucierać dodając ugotowany gęsty syrop. Gdy masa zacznie gęstnieć, ucierając dodajemy po kawałku masła. Masło podczas ucierania rozpuści się pod wpływem temperatury syropu.Ucierać do chwili, aż likier uzyska jednolitą konsystencję. Bezpośrednio po przyrządzeniu rozprowadzić po powierzchni wybranego ciasta np; murzynka lub piernika. W przypadku gdy likier nadmiernie zgęstniał w czasie ucierania, trzeba dodać nieco gorącej wody.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: