Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
woda 0,25 szklanek
cukier 6 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
czekolada 100 gramówWykonanie:
Wodę 0,25 szklanki wlać do rondelka, zagotować, dodać
cukier, gotować do zastygnięcia. Dostatecznie gęsty
syrop powinien pływać cienką nitką z łyżki. Po dmuchnięciu na nitkę powinno tworzyć się piórko.
Czekoladę połamać włożyć do miski. Miskę umieścić na krawędziach garnka z wrzącą
wodą.
Czekolada powinna rozmięknąć. Wówczas zdjąć miskę z pary, ucierać dodając ugotowany gęsty
syrop. Gdy masa zacznie gęstnieć, ucierając dodajemy po kawałku
masła.
Masło podczas ucierania rozpuści się pod wpływem temperatury
syropu.Ucierać do chwili, aż
likier uzyska jednolitą konsystencję. Bezpośrednio po przyrządzeniu rozprowadzić po powierzchni wybranego ciasta np; murzynka lub piernika. W przypadku gdy
likier nadmiernie zgęstniał w czasie ucierania, trzeba dodać nieco gorącej
wody.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: