Wykonanie
Pyszne,
kawowe, choć twarde
cukierki. Bardziej chrupkie kolejnego dnia, choć to z pewnoscią nie toffii ;). Do obtoczenia w Waszej ulubionej
czekoladzie... Przepis pochodzi ze strony "Zoe bakes" . Polecam :)Składniki:225 g
masła1 szklanka
cukru1/4 szklanki
cukru demerara1/4 szklanki
wody1 łyżka melasy3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (w proszku)1/4 łyżeczki
soliokoło 200 - 300 g ulubionej
czekolady (u mnie gorzka) do obtoczeniaWszystkie składniki, poza
czekoladą, umieścić w garnuszku z grubszym dnem i podgrzewać, do zagotowania. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować, aż osiągnie on temperaturę 275ºF (mikstura będzie bardziej gęsta). Mieszajac cały czas czekać, aż termometr pokaże 315ºF (co nastąpi dość szybko). Zdjąć z palnika i wymieszać przez kilka sekund, aż mikstura będzie gładka.Całą miksturę karmelową wylać na przygotowaną matę np. teflonową lub pergamin. Przy pomocy szpatułki rozprowadzić masę na grubość około 3 mm (dość szybko, ponieważ masa szybko zastygnie).Używając noża (np. do pizzy) delikatnie pociąć zastygnietą już masę na kawałki (nie może zastygnąć do końca, inaczej nie da rady jej naciąć). Powinno wyjść około 60 sztuk. Poczekać, aż masa zastygnie i połamać na kawałki wzdłuż nacięć.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, lekko przestudzić. Zanurzać w niej karmelki (np. na widelcu) i odkładać na papier do pieczenia. Pozwolić
czekoladzie zastygnąć. Można ozdobić również
czekoladą (np. przy pomocy woreczka foliowego z obciętym końcem).Smacznego :)