Wykonanie

Co na deser? Dziś mam dla Was coś wyjątkowego, bo nie tylko dobrego, ale i wymyślonego przeze mnie :) Bardzo proste i szybkie
lody kawowo-karmelowe to fantastyczny pomysł na weekendowy przysmak zajadany w fotelu w ogródku s promieniach słońca. Czego chcieć więcej?masa karmelowa:250 ml kremówki 36%150 g
czekolady karmelowejKremówkę umieścić w rondelku i podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania wysokiej temperatury (nie zagotować!). Gorącą kremówkę zdjąć z palnika, dodać połamaną na kostki
czekoladę i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Można wstawić na kilka minut do zamrażarki. Schłodzoną masę ubić mikserem na sztywno. Ubitą masę karmelową przełożyć do pojemnika lub keksówki. Przygotować masę
kawową.masa kawowa:250 ml kremówki 36%3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej50 g
cukru (lub więcej wg uznania)1 łyżeczka ciepłej
wodyKawę połączyć z
wodą i wymieszać do rozpuszczenia.
Cukier puder oraz gotową esencję
kawową dodać do kremówki i dokładnie połączyć. Całość ubić mikserem na sztywno. Gotową masę ułożyć w keksówce na masę karmelową. Formę owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 6 godzin lub na całą noc.Smacznego! :)
