Wykonanie
Lubię sezon
rabarbarowy, bo wprowadza w kuchni pozytywny nastrój. :) To chyba zasługa zapachu ciasta lub drożdżówki z
rabarbarem. Wiosną często tak pachnie w mojej kuchni... Choć tym razem postanowiłam wypróbować zupełnie inny przepis. Znalazłam go w zeszłym roku u Antenki i gorąco polecam, bo ciacho jest bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Słodka masa serowa doskonale komponuje się tutaj z kwaśnym
rabarbarem i lekko chrupiącym
ciastem francuskim. :)

Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego2-3 łodygi
rabarbaru200 g
waniliowego serka homogenizowanego1 duże
jajko + 1
żółtko80 g
cukruopakowanie
cukru waniliowego1 stołowa łyżka
mąki ziemniaczanej100 ml
śmietanki 30% lub 36%Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w paski lub kostkę.
Jajko (bez dodatkowego
żółtka) ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodajemy
serek,
mąkę i
śmietankę. Całość miksujemy do momentu połączenia składników. Silikonową formę do tarty wykładamy
ciastem francuskim. Środek ciasta nakłuwamy kilka
razy widelcem, a brzegi smarujemy rozmąconym
żółtkiem, aby sie ładnie przyrumieniły. Formę z
ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Na lekko ostudzony, podpieczony spód tarty wylewamy masę
serową. Na wierzchu tarty układamy kawałki
rabarbaru. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Tarta jest gotowa, gdy
ciasto fransuskie się zrumieni, a masa serowa zetnie. Smacznego!