ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zupy, w zasadzie mogłabym się żywić tylko nimi :). Muszę zdecydowanie częściej je przyrządzać, bo są trochę pomijane w mojej kuchni. Zatem oświadczam, że rok 2014 będzie rokiem zup - postaram się gotować ich znacznie więcej. A na początek mam dla Was sympatyczną, zieloną zupę z groszku.
Składniki:
400ml rosołu lub bulionu warzywnego
500 g mrożonego lub świeżego groszku
300ml śmietanki 36%
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
do podania w talerzu:
kwaśna śmietana 18%
kilka pasków żółtego sera (u mnie gouda)
groszek ptysiowy
Przygotowanie:
Zagotowujemy wcześniej przygotowany rosół lub bulion warzywny. Dorzucamy do niego mrożony lub świeży groszek (około 500g). Całość gotujemy na wolnym ogniu około 7 minut, aż groszek będzie miękki. Dodajemy kremówkę, czosnek niedźwiedzi i mieszamy. Następnie zupę miksujemy za pomocą blendera, aż będzie mieć gładką i aksamitną konsystencję. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę stawiamy jeszcze raz na małym płomieniu i grzejemy jeszcze przez kilka minut (3-5min). Zupę dekorujemy w talerzu kleksem kwaśnej śmietany, kilkoma plasterkami sera oraz groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/01/zupa-krem-z-groszku.html