Wykonanie
Uwielbiam zupy, w zasadzie mogłabym się żywić tylko nimi :). Muszę zdecydowanie częściej je przyrządzać, bo są trochę pomijane w mojej kuchni. Zatem oświadczam, że rok 2014 będzie rokiem zup - postaram się gotować ich znacznie więcej. A na początek mam dla Was sympatyczną, zieloną zupę z
groszku.
Składniki:400ml rosołu lub
bulionu warzywnego500 g mrożonego lub świeżego
groszku300ml
śmietanki 36%szczypta
gałki muszkatołowejszczypta
czosnku niedźwiedziego
sól,
pieprzdo podania w talerzu:kwaśna
śmietana 18%kilka pasków
żółtego sera (u mnie gouda)
groszek ptysiowyPrzygotowanie:Zagotowujemy wcześniej przygotowany rosół lub
bulion warzywny. Dorzucamy do niego mrożony lub świeży
groszek (około 500g). Całość gotujemy na wolnym ogniu około 7 minut, aż
groszek będzie miękki. Dodajemy kremówkę,
czosnek niedźwiedzi i mieszamy. Następnie zupę miksujemy za pomocą blendera, aż będzie
mieć gładką i aksamitną konsystencję. Na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Zupę stawiamy jeszcze raz na małym płomieniu i grzejemy jeszcze przez kilka minut (3-5min). Zupę dekorujemy w talerzu kleksem kwaśnej
śmietany, kilkoma plasterkami
sera oraz
groszkiem ptysiowym. Smacznego!