Wykonanie
Jak ostatnio
pisałam, zorganizowałam wspólne gotowanie ;). Od wczoraj na blogi dołącza zupa kukurydziana. Każdy przedstawia swoją wersję i kombinację składników. We wspólnym gotowaniu udział biorą:
Katie, whiness, marinia, lutka40, Edith, Dzikowiec Beatrice, Eliza, Alisz . Swoją chęć wyraziły także Kats i Gosik . Dzisiaj na blogu moja propozycja, czyli meksykańska zupa kukurydziana. Przepis zaczerpnęłam z tej strony . Na początku obawiałam się efektu, ale zupka wyszła rewelacyjna.
Słodycz kukurydzy świetnie dopasowuje się do ostrości papryczki oraz smaku pikantnego
salami. Jeżeli ktoś się waha, polecam tą zupę w 100%. Na pewno
wróci jeszcze na mój stół nie raz, także w odmiennych wariantach,Składniki:

2 puszki
kukurydzy1 świeża
papryczka chili - czerwona (ja użyłam 2 szt.
piri piri w zalewie)1 duża
cebula4 łyżki
oliwypół łyżeczki mielonej
kurkumypół łyżeczki mielonej
kolendryłyżeczka
pieprzu cayenne2 małe
kiełbaski chorizo (u mnie kilka plastrów
salami peperoni oraz
salami z
pieprzem meksykańskim)1,2 litra
bulionupół szklanki kwaśnej
śmietany (u mnie brak)15 dag startego
żółtego serasól,
pieprzSposób przygotowania:Chorizo kroimy w cienkie plastry, a
salami na półplasterki. Ja kroiłam nawet w ćwiartki plastrów.
Cebulę kroimy w kostkę i lekko przesmażamy na patelni.
Cebula ma być tylko zeszklona. Na
oliwie podsmażamy chorizo/salami.
Kukurydzę z puszki odsączamy z zalewy. Ucieramy na gładką masę blenderem około półtorej puszki. Gotujemy
bulion. Dodajemy do niego chorizo/salami,
cebulę, zmiksowaną pastę z
kukurydzy,
kurkumę,
kolendę,
pieprz cayenne. Do smaku dorzucamy jeszcze
pieprz i szczyptę
soli. Ilość przypraw dobieramy według upodobań. Wszystko zależy jak bardzo ostrą chcemy uzyskaż zupkę. Następnie usuwamy pestki z papryczki, drobno siekamy i dodajemy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Hartujemy
świetanę odrobiną zupy i wlewamy do reszty. Ja
śmietany nie używałam, ponieważ potrawa smakowała mi bez niej, gdy próbowalam jeszcze prosto z gara ;D. Zupę podajemy gdy lekko przestygnie. W miseczkach posypujemy
startym serem, na wierzch kładziemy ziarenka
kukurydzy, kilka kawałków
salami oraz dla miłośników ostrości papryczkę.