ßßß
Cookit - przepis na Sernik chałwowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Sernik chałwowy
Składniki
Ciasto francuskie
Twaróg
Cukier
Mleko
Sok z cytryny
Zapach waniliowy
Zapach migdałowy
Jajko
Czekolada
Chałwa
Płatki migdałowe
Wykonanie
Składniki:
ciasto francuskie
1
twaróg
0,9 kg
cukier
1/2 szklanki
mleko
skondensowane słodzone 400 g
sok z cytryny
1 łyżka
aromat waniliowy
1,5 łyżeczki
aromat migdałowy
1/2 łyżeczki
jaja
4
biała czekolada
120 g
chałwa
170 gDo posypania:
chałwa
80 g
płatki migdałowe
7 łyżekWykonanie:
Ciastem
(na pergaminie) wyłożyć tortownicę.
Twaróg
przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Dodać
mleko
skondensowane,
cukier
,
sok cytrynowy
, ekstrakt
waniliowy
, ekstrakt
migdałowy
i
jajka
. Ubijać mikserem do powstania gładkiej, puszystej masy. Dodać rozpuszczoną w kąpieli
wodnej
białą czekoladę
oraz
chałwę
pokrojona na grubsze kawałki . Wszystko wymieszać. Masę wlać do tortownicy z
ciastem francuskim
. Zwisającebrzegi
ciasta francuskiego
zawinąć do środka na sernik. Środek posypać startą
chałwą
i
płatkami
migdałowymi. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (dla lepszego stężenia).
Źródło:
http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/09/sernik-chawowy.html
Przepisy powiązane
314. Nowa miłość ♥
Ciastka francuskie z czekoladą
JAJKA CZEKOLADOWE NADZIEWANE MASĄ CHAŁWOWĄ
Serduszkowe muffiny chałwowe
Rożki z ciasta francuskiego z budyniem
Składniki powiązane (0)