ßßß
Składniki:ciasto francuskie 1twaróg 0,9 kgcukier 1/2 szklankimleko skondensowane słodzone 400 gsok z cytryny 1 łyżkaaromat waniliowy 1,5 łyżeczkiaromat migdałowy 1/2 łyżeczkijaja 4biała czekolada 120 gchałwa 170 gDo posypania:chałwa 80 gpłatki migdałowe 7 łyżekWykonanie:
Ciastem (na pergaminie) wyłożyć tortownicę. Twaróg przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Dodać mleko skondensowane, cukier, sok cytrynowy, ekstrakt waniliowy, ekstrakt migdałowy i jajka. Ubijać mikserem do powstania gładkiej, puszystej masy. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę oraz chałwę pokrojona na grubsze kawałki . Wszystko wymieszać. Masę wlać do tortownicy z ciastem francuskim. Zwisającebrzegi ciasta francuskiego zawinąć do środka na sernik. Środek posypać startą chałwą i płatkami migdałowymi. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (dla lepszego stężenia).