ßßß Cookit - przepis na Serduszkowe muffiny chałwowe

Serduszkowe muffiny chałwowe

nazwa

Wykonanie

Niedługo Walentynki, a ja już przygotowuję zakochane menu. Tym razem upiekłam babeczki, w których posmak chałwy idealnie komponuje się z dodatkiem mlecznej czekolady. Całość nie jest przesadnie słodka (a tego się obawiałam), jest delikatna i pyszna. Babeczki przepięknie wyrastają, a po upieczeniu kuszą cudownym zapachem. Przepis zaczerpnęłam z pewnego bloga, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła :)
Składniki:
- pół kostki masła,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mleka,
- pół łyżeczki olejku migdałowego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru drobnego,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ok. 200 g pokruszonej chałwy,
- 3/4 tabliczki mlecznej czekolady.
Wszystkie składniki miksujemy (oczywiście czekoladę należy rozpuścić i przestudzić, podobnie masło - można w kąpieli wodnej). Masę przelewamy do foremek na muffiny i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/02/serduszkowe-muffiny-chawowe.html