ßßß Cookit - przepis na JAJKA CZEKOLADOWE NADZIEWANE MASĄ CHAŁWOWĄ

JAJKA CZEKOLADOWE NADZIEWANE MASĄ CHAŁWOWĄ

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pomysł na czekoladowe jajeczka, przygotowane w domu a nadziewane masą chałwową. Pyszne, delikatne idealne na Wielkanoc.
SKŁADNIKI :
150 g mlecznej czekolady
50 g białej czekolady
1 łyżka mleka
100 g chałwy waniliowej
foremki o kształcie jajek
PRZYGOTOWANIE :
Mleczną czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy ją do szklanej miski i ogrzewamy na parze ( miskę kładziemy na garnek z gotującą się wodą ) aż czekolada się rozpuści.
Płynną masę nakładamy do foremek, ( ja użyłam po pralinkach ) równo ją rozsmarowując, foremki przekładamy do lodówki aż czekolada zastygnie.
W drugiej miseczce rozpuszczamy również na parze białą czekoladę z łyżką mleka i pokruszoną chałwą. Kiedy masa jest już płynna nalewamy ją, po łyżeczce do czekoladowych foremek. Ponownie chłodzimy w lodówce.
Zastygnięte połówki jajek wykładamy z foremek, równo je ze sobą sklejamy tak aby powstało jajko. Nierówne brzegi czekolady odcinamy.
Jajka możemy zawinąć w filię lub udekorować czekoladowymi ozdobami i ozdobnie zapakować.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/03/jajka-czekoladowe-nadziewane-masa.html