ßßß
Cookit - przepis na Saltimbocca
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Saltimbocca
Składniki
Filet z piersi indyka
Cielęcina - sznyclówka
Szynka parmeńska
Szałwia
Oliwa z oliwek
Cebula
Wino białe wytrawne
Bulion drobiowy
Sól
Pieprz
Wykonanie
Składniki:
filety z indyka
lub
sznycle cielęce
4
szynka parmeńska
10 dag
szałwia
8 liści
oliwa z oliwek
1 łyżka
cebula
1
wino białe wytrawne
200 ml
bulion drobiowy
200 ml
sól
,
pieprz
Wykonanie:
Mięso
umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, przekroić wzdłuż na pół. Z jednej strony przyprawić
solą
i
pieprzem
. Pokroić
szynkę parmeńską
tak, by pasowała do połówek sznycli. Na każdym kawałku ułożyć liść
szałwii
(ja użyłam
bazylii
). Zawinąć sznycle z
szynką
i
szałwią
. Spiąć wykałaczkami. Na rozgrzanej
oliwie
zeszklić drobno poszatkowaną
cebulę
, dodać
mięso
i smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni.
Wlać
wino
,
bulion
i dusić
mięso
ok. 15-20 minut. Doprawić
solą
i
pieprzem
do smaku.
Źródło:
http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/07/saltimbocca.html
Przepisy powiązane
Zupa czosnkowa - rozgrzewająca
Zupa cebulowa
Zupa pomidorowa w formie zupy krem
Kaszotto z kaszy bulgur z pieczarkami
,,Pieczone ziemniaki w koszulce z szynką parmeńską ’’
Składniki powiązane (0)