ßßß Cookit - przepis na Saltimbocca

Saltimbocca

nazwa

Wykonanie

Składniki:
filety z indyka lub sznycle cielęce 4
szynka parmeńska 10 dag
szałwia 8 liści
oliwa z oliwek 1 łyżka
cebula 1
wino białe wytrawne 200 ml
bulion drobiowy 200 ml
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, przekroić wzdłuż na pół. Z jednej strony przyprawić solą i pieprzem. Pokroić szynkę parmeńską tak, by pasowała do połówek sznycli. Na każdym kawałku ułożyć liść szałwii (ja użyłam bazylii). Zawinąć sznycle z szynką i szałwią. Spiąć wykałaczkami. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno poszatkowaną cebulę, dodać mięso i smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni.
Wlać wino, bulion i dusić mięso ok. 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/07/saltimbocca.html