ßßß
Składniki:filety z indyka lub sznycle cielęce 4szynka parmeńska 10 dagszałwia 8 liścioliwa z oliwek 1 łyżkacebula 1wino białe wytrawne 200 mlbulion drobiowy 200 mlsól, pieprzWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić, przekroić wzdłuż na pół. Z jednej strony przyprawić solą i pieprzem. Pokroić szynkę parmeńską tak, by pasowała do połówek sznycli. Na każdym kawałku ułożyć liść szałwii (ja użyłam bazylii). Zawinąć sznycle z szynką i szałwią. Spiąć wykałaczkami. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno poszatkowaną cebulę, dodać mięso i smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni.
Wlać wino, bulion i dusić mięso ok. 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.