ßßß
Składniki:nogi kaczki 2sól, pieprzolej do smażenialiść laurowy 1kostka rosołowa 1woda 400 mlSos:dżem z czerwonych owoców ½ szklankisok pomarańczowy ½ szklankisok z cytryny 1/7 szklankiimbir mielony 1 szczyptapieprz Cayenne 1 szczyptamąka ziemniaczana 1 łyżeczkawoda 1 łyżkaWykonanie:
Nogi kaczki umyć, osuszyć, Obsypać solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni, smażyć nóżki z każdej strony na złoto.
Przełożyć do garnka, podlać wodą, wrzucić kostkę rosołową, liść laurowy, przyprawić pieprzem. Dusić ok. godziny, od czasu do czasu obracając mięso w garnku.
W rondelku podgrzać dżem do roztopienia, powoli dolewać sok z cytryny i pomarańczowy, dodać przyprawy, rozmieszać. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie, dodać do sosu, zagotować.
Najlepszym dodatkiem do kaczych nóżek są owoce podsmażane na maśle (delikatnie oprószone solą). Ja użyłam jabłek i nektarynek.
Gotowe nóżki wyłożyć na talerze, polać sosem.