ßßß
Składniki:żeberka wieprzowe 1 kgsól 1 łyżeczkapieprz ½ łyżeczkiSos :awokado 1majonez ¼ szklankisok z cytryny 1 łyżkacebula drobno pokrojona 1 łyżeczkasól ½ łyżeczkiprzyprawa czosnkowa lub rozgniecione 2 ząbki czosnkuchili, papryka do smakumiód rozpuszczony 1/3 szklankimusztarda Dijon 1/3 szklankiWykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i piec w kuchence mikrofalowej przez ok. 25 minut.
W tym czasie przygotować sos: Owoc awokado umyć, przepołowić wzdłuż, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ, rozgnieść widelcem. Dodać majonez, sok z cytryny i cebulę. Na koniec przyprawić do smaku przyprawami. Wymieszać z miodem i musztardą.
Podpieczone żeberka polać sosem
i piec pod przykryciem kolejne 10 minut.