Wykonanie
Skąd nazwa? To było ulubione danie świąteczne mojego taty, a dzisiaj mojej córki.Składniki:
wołowina 1 kg
marchew duża 3
papryka zielona 2
wino wytrawne ½ szklanki
mąka ziemniaczana ½ łyżki
sól,
pieprz,
chili,
Maggiprzyprawa do potraw (np. Kucharek,
Vegeta, Jarzynka)
olej do smażeniaWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż włókien na słupki, oprószyć
przyprawą i odstawić na co najmniej na 1 godzinę. Rzucić na gorący
olej. Smażyć ½ godziny.
Pod koniec dodać
paprykę pokrojoną w słupki (smażyć ok. 15-20 minut),
później
marchew startą na tarce o grubych oczkach.
W
winie rozpuścić
mąkę.
Mięso doprawić
solą,
pieprzem,
chili i
Maggi. Wlać
wino, zagotować.
Podawać z
ryżem,
makaronem ryżowym lub świeżym
pieczywem.