ßßß
Skąd nazwa? To było ulubione danie świąteczne mojego taty, a dzisiaj mojej córki.Składniki:wołowina 1 kgmarchew duża 3papryka zielona 2wino wytrawne ½ szklankimąka ziemniaczana ½ łyżkisól, pieprz, chili, Maggiprzyprawa do potraw (np. Kucharek, Vegeta, Jarzynka)olej do smażeniaWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż włókien na słupki, oprószyć przyprawą i odstawić na co najmniej na 1 godzinę. Rzucić na gorący olej. Smażyć ½ godziny.
Pod koniec dodać paprykę pokrojoną w słupki (smażyć ok. 15-20 minut),
później marchew startą na tarce o grubych oczkach.
W winie rozpuścić mąkę. Mięso doprawić solą, pieprzem, chili i Maggi. Wlać wino, zagotować.
Podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub świeżym pieczywem.