ßßß Cookit - przepis na Chińszczyzna Tatusia

Chińszczyzna Tatusia

nazwa

Wykonanie

Skąd nazwa? To było ulubione danie świąteczne mojego taty, a dzisiaj mojej córki.
Składniki:
wołowina 1 kg
marchew duża 3
papryka zielona 2
wino wytrawne ½ szklanki
mąka ziemniaczana ½ łyżki
sól, pieprz, chili, Maggi
przyprawa do potraw (np. Kucharek, Vegeta, Jarzynka)
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż włókien na słupki, oprószyć przyprawą i odstawić na co najmniej na 1 godzinę. Rzucić na gorący olej. Smażyć ½ godziny.
Pod koniec dodać paprykę pokrojoną w słupki (smażyć ok. 15-20 minut),
później marchew startą na tarce o grubych oczkach.
W winie rozpuścić mąkę. Mięso doprawić solą, pieprzem, chili i Maggi. Wlać wino, zagotować.
Podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub świeżym pieczywem.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/04/chinszczyzna-tatusia.html