ßßß
Z tych proporcji otrzymujemy cztery duże lub osiem małych pierogów calzone. Duże gorące - świetne na obiad, małe - np. (na zimno) zamiast kanapki do pracy.Składniki:Ciasto:mąka pszenna 35 dagdrożdże suszone 7 g lub świeże 3,5 gcukier 1 łyżeczkaletnia woda 250 mlsól 1 łyżeczkaNadzienie:wędlina pokrojona w kostkę 15 dagpomidory z puszki bez skórki pokrojone w kostkę 3 lub 2 świeżekukurydza ½ puszkiser żółty starty 15 dagsól, pieprz, oreganoWykonanie:
Drożdże z cukrem zalać 50 ml wody i zostawić na ok. 15 minut, aż podwoją swą objętość. Mąkę z solą przesiać do miski, wlać oliwę, drożdże i resztę wody.Zarobić ciasto. Wyrabiać ciasto na oprószonym mąką blacie przez 5 minut. Z powrotem włożyć do miski, przykryć ściereczką
i odstawić na ok. 30 minut, aż się podwoi. Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze 2 minuty i podzielić na 4 części.
Każdą z nich rozwałkować na cienki placek o grubości ok. 6 mm. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć nadzienie, doprawić solą, pieprzem i oregano.
Złożyć placki na pół, brzegi dobrze docisnąć (np. widelcem - będzie ozdobny wzór). Posmarować rozmąconym białkiem. (Można posypać kminkiem.)
Wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec aż się zezłocą.Podawać z sosem czosnkowym, majonezowym, BBQ - wg uznania.