Wykonanie

Z tych proporcji otrzymujemy cztery duże lub osiem małych pierogów calzone. Duże gorące - świetne na obiad, małe - np. (na zimno) zamiast kanapki do pracy.Składniki:Ciasto:
mąka pszenna 35 dag
drożdże suszone 7 g lub świeże 3,5 g
cukier 1 łyżeczkaletnia
woda 250 ml
sól 1 łyżeczkaNadzienie:
wędlina pokrojona w kostkę 15 dag
pomidory z puszki bez skórki pokrojone w kostkę 3 lub 2 świeże
kukurydza ½ puszki
ser żółty starty 15 dag
sól,
pieprz,
oreganoWykonanie:
Drożdże z
cukrem zalać 50 ml
wody i zostawić na ok. 15 minut, aż podwoją swą objętość.
Mąkę z
solą przesiać do miski, wlać
oliwę,
drożdże i resztę
wody.Zarobić ciasto. Wyrabiać ciasto na oprószonym
mąką blacie przez 5 minut. Z powrotem włożyć do miski, przykryć ściereczką

i odstawić na ok. 30 minut, aż się podwoi. Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze 2 minuty i podzielić na 4 części.

Każdą z nich rozwałkować na cienki placek o grubości ok. 6 mm. Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć nadzienie, doprawić
solą,
pieprzem i
oregano.

Złożyć placki na pół, brzegi dobrze docisnąć (np. widelcem - będzie ozdobny wzór). Posmarować rozmąconym
białkiem. (Można posypać
kminkiem.)

Wstawić na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec aż się zezłocą.Podawać z
sosem czosnkowym,
majonezowym, BBQ - wg uznania.