Wykonanie

Składniki:kotlety wieprzowe (ze
schabu,
szynki,
karkówki) 4
sól,
majeranekSos
jabłkowy 2-3 szklanki:
jabłka 2-3sok z połowy
cytrynymusztarda Dijon 2 łyżki
masło 1 łyżka
pieprz (najlepiej biały),
sól,
cukier do smakuWykonanie:Przygotować sos:
Jabłka obrać, cienko pokroić, wykroić gniazda nasienne i rozgotować w bardzo małej ilości
wody. Zmiksować. Dodać
masło,
sok z cytryny,
musztardę. Wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać. Doprawić
solą i
cukrem. (Podawać do drobiu,
schabu oraz do chudych
wędlin.)

Kotlety wieprzowe posolić, obsypać
majerankiem, odstawić (min. na godzinę, najlepiej na noc). Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem
jabłkowym, przykryć. Piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Podawać z frytkami lub opiekanymi ziemniaczkami i surówką.