Wykonanie

Składniki:filety
łososia 1 kg
białe wino wytrawne 300 ml
szalotki drobno poszatkowane 4
czosnek 1 ząbek
zioła prowansalskieskórka z 1
cytryny pokrojona w kostkęsok z 1
cytrynysól,
pieprzśmietana, 1 kubeczek
mąka ziemniaczana 1-2 płaskie łyżeczki
makaron świderkistarta gałka muszkatałowaWykonanie:
Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać
wino,
cebulkę,
czosnek,
zioła skórkę i
sok z cytryny,
gałkę muszkatałową, posypać
solą i
pieprzem. Dusić pod przykryciem w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie ugotować
makaron.
Rybę wyjąc i trzymać w cieple. Sos z
ryby zaprawić
śmietaną zmieszaną z
mąką ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia, by zgęstniał.
Łososia wyłożyć na
makaron, polać sosem.