Wykonanie
Pozazdrościłam Amber jej ragout z podgrzybków. Mam i swoje. Teraz jak jest sezon na
grzyby to polecam przygotowanie tego
makaronu z kapeluszami czarnych łebków.
A przy okazji grzybobrania wzięłam aparat, tak w razie czego i takie oto okazy, niekoniecznie jadalne ( niektóre tylko jeden raz), sfotografowałam.
A lubicie grzybobranie? Z wielką radością
mogę chodzić, zbierać, czyścić, przygotowywać i
potem jeść… A wieczorem jak zamykam oczy przed snem, to tylko widzę
grzyby - bardzo miłe uczucie :-)
Przepis podaję za Amber .Składniki na 2-3 osoby:250 - 300 g
makaronu ulubionego,300 g oczyszczonych kapeluszy podgrzybków,150g
mascarpone,dwie
szalotki,ząbek
czosnku,
masło klarowane do smażenia,kieliszek
białego wina,
sól i świeży
pieprz.Przygotowanie:Na głębokiej patelni roztopić
masło. Wrzucić kapelusze podgrzybków - większe pokroić. Zrumienić na dużym ogniu. Na drugiej patelni zeszklić na
maśle pokrojone
szalotki i
czosnek. Dodać do
grzybów i wlać kieliszek
wina. Poddusić kilka minut na średnim ogniu. Dodać
mascarpone i dusić
grzybowy sos 10 minut. Na koniec dodać do smaku
sól i świeży
pieprz. Zdjąć z ognia. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie
makaron, nie płukać. Wymieszać ragout z
makaronem. Podawać na głębokim talerzu. Posypać
pieprzem i udekorować
koprem.