ßßß
Składniki:łopatka wieprzowa mielona ok. 0,8 kgbułka kajzerka 1mlekojajo 1sól, pieprzżurawina suszona 10 dagolej do smażeniaSos: jabłko 1woda ok. 300 mlźurawina suszona duża garść 1cukier 4 łyżeczkisok z cytryny ok. 4 łyżkisól, pieprzśmietana 1 łyżkaWykonanie:Przygotować sos: Obrane jabłko drobno pokroić, podlać wodą i zagotować. Dodać cukier, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlać wodą. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku, zagęścić śmietaną. Podczas gotowania sosu przyrządzić kotlety:Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać odciśniętą bułkę, jajo, sól, pieprz, dokładnie wyrobić. Wsypać żurawinę i wyrobić na jednolitą masę. Uformować kotlety. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoto.Podawać z puree ziemniaczanym.