Wykonanie
Wyborne

Składniki:
łopatka wieprzowa mielona ok. 0,8 kg
bułka kajzerka 1
mlekojajo 1
sól,
pieprzżurawina suszona 10 dag
olej do smażeniaSos:
jabłko 1
woda ok. 300 ml
źurawina suszona duża garść 1
cukier 4 łyżeczki
sok z cytryny ok. 4 łyżki
sól,
pieprzśmietana 1 łyżkaWykonanie:Przygotować sos: Obrane
jabłko drobno pokroić, podlać
wodą i zagotować. Dodać
cukier,
sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty podlać
wodą. Na koniec doprawić
solą i
pieprzem do smaku, zagęścić
śmietaną. Podczas gotowania sosu przyrządzić kotlety:
Bułkę namoczyć w
mleku. Do
mięsa dodać odciśniętą
bułkę,
jajo,
sól,
pieprz, dokładnie wyrobić. Wsypać
żurawinę i wyrobić na jednolitą masę. Uformować kotlety. Smażyć na gorącym
oleju z obu stron na złoto.Podawać z puree ziemniaczanym.