Wykonanie

Składniki:
ziemniaki 2 kg
jaja 3
mąka pszenna 3-4 łyżki
cebula duża 1
olej do smażeniakonserwa tłusta 1 lub 0,3
słoninki mielonej
Vegeta ok. 1 łyżki,
pieprzWykonanie:Obrane i umyte
ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać
jaja,
mąkę,
Vegetę,
pieprz i dokładnie wymieszać.
Cebulę pokroić w kostkę, konserwę lub
słoninkę rozdrobnić i razem przesmażyć (by
cebula się zeszkliła). Podczas smażenia mieszać i starać się uzyskać w miarę jednolitą masę. Gorącą masą
cebulowo-konserwową zalać przygotowane ciasto ziemniaczane. Dokładnie wymieszać. Wszystko wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec 1,5 godziny w 180 stopniach. Podawać z surówką np. z
kiszonej kapusty,
keczupem lub innym
ostrym sosem. Kartoflak pieczony w prodiżu jest wilgotniejszy. By podobny smak uzyskać w piekarniku należy piec katoflaka przykrytego folią aluminiową. Zdjąć folię po godzinie, by ciasto się przyrumieniło.