Wykonanie
Pyszny soczysty, dobrze zamarynowany i usmażony
kurczak, wyrazisty sos i
kapusta pekińska tworzą razem doskonałą
sałatkę. W internecie znajdziecie na nią mnóstwo przepisów. Osobiście chciałam Wam zwrócić uwagę na wysmażenie
mięsa. Kawałki są małe,
mięsko powinno być soczyste dlatego ważne jest by smażyć je partiami. Gdy da się zbyt dużo
mięsa bądź całości na 1 raz, wówczas obniży się temperatura smażenia i
mięso puści sok. Będzie się dusić po czym smażyć i tym samym małe kawałki
mięsa staną się wysuszone.
Sałatka straci na smaku.

Składniki:700 g
piersi z kurczaka4 łyżeczki
przyprawy "Gyros"1 łyżeczka
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
papryki ostrej2
cebule400 g
kapusty pekińskiej6, 7
ogórków konserwowychpuszka
kukurydzy1 łyżka stołowa
soku z cytrynyNa sos:200 g
jogurtu greckiego150 ml
majonezu u mnie "Kielecki"70 ml
ketchupu1/2 łyżeczki
papryki ostrej, szczypta
chiliMięso opłukać w zimnej wodzie osuszyć np. ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę mniej więcej 1x1 cm. Następnie obsypać w/w
przyprawami i pozostawić na 0,5 godziny w temp. pokojowej.W tym czasie obrać
cebule, pokroić w kostkę i zalać ją wrzątkiem na 3 minuty po czym odcedzić.
Ogórki również pokroić w drobną kostkę a
kukurydzę odsączyć na durszlaku.
Kapustę pekińską przekroić na połowę, położyć płasko na desce i przekroić wzdłuż na paski szerokości 2, 3 cm. Następnie cieńsze w poprzek na szerokość około 1 cm. Przełożyć do szklanego naczynia, posolić 2 szczyptami
soli, skropić
sokiem z cytryny, przemieszać i odstawić na 15 minut. Odgnieść odrobinę w dłoni.Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki
oleju i smażyć
mięso partiami tak by każdy kawałeczek miał swoje miejsce. Przemieszać by się równomiernie obsmażyło i przełożyć najlepiej łyżką cedzakową na naczynie wyłożone ręcznikiem papierowym by wchłonął nadmiar tłuszczu. Po czym dolać
oleju i smażyć kolejną partię
mięsa postępując jak wcześniej - do całkowitego wysmażenia, pozostawić do wystudzenia.Wymieszać składniki na sos. Układać warstwowo składniki
sałatyDno naczynia wysmarować 1/3 sosu ułożyć
kurczaka, na niego
cebulę,
ogórki, 2 łyżki sosu. Następnie
kukurydzę,
kapustę i resztę sosu na wierzch. Ostawić do lodówki na 1 godzinę.Pysznie polecam :)