Wykonanie
Mała odmiana obiadowa. Dla M. genialna bez zbędnych panierek, ze zdrowym
szpinakiem i do tego jeszcze w sosie
pietruszkowym. Chyba przesadziłam z żelazem ;) w każdym razie było pysznie :)

Składniki na sos:0,5 l
wody1/2
cebuli1
marchewkapęczek zielonej
pietruszki1
korzeń pietruszkiszczypta
Vegety,
pieprz do smaku1 łyżka
skrobi kukurydzianejMarchewkę,
pietruszkę korzeń oczyścić, pokroić w plasterki. Dodać je do
wody i gotować 15 minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną
oleju. Dodać do warzyw wraz z
Vegetą. Gotować 5 minut następnie rozmieszać łyżkę
skrobi kukurydzianej w odrobinie zimnej
wody, przelać do sosu i zagotować. Pęczek zielonej
pietruszki opłukać, przełożyć do sosu, odstawić.Składniki na roladki:5 kotletów z
indyka50 g
szpinaku (7 szt. brykiet)1/2
cebuli lub 1 mała1 duży ząbek
czosnkusól,
pieprzmąka do obtoczeniaObraną
cebulę pokroić w kostkę,
czosnek obrać i zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać łyżkę
oleju, zeszklić
cebulę dodając na końcu
czosnek. Przesmażyć razem minutę i dołączyć
szpinak. Smażyć tak do rozmrożenia się
szpinaku. Doprawić
solą,
pieprzem i odstawić.Kotlety cienko rozbić, oprószyć delikatnie
solą i
pieprzem. Na każdego kotleta ułożyć po łyżce
szpinaku.

Zawinąć je tak by
szpinak nie wypłynął i spiąć wykałaczką następnie obtoczyć w
mące.

Roladki smażyć na patelni z każdej strony następnie przełożyć do sosu, zagotować i odstawić na 5 minut. Podałam z
ziemniakami ale równie dobrze pasuje tutaj
kasza jaglana.Smacznego :)