ßßß Cookit - przepis na Roladki z indyka ze szpinakiem

Roladki z indyka ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Mała odmiana obiadowa. Dla M. genialna bez zbędnych panierek, ze zdrowym szpinakiem i do tego jeszcze w sosie pietruszkowym. Chyba przesadziłam z żelazem ;) w każdym razie było pysznie :)
Składniki na sos:
0,5 l wody
1/2 cebuli
1 marchewka
pęczek zielonej pietruszki
1 korzeń pietruszki
szczypta Vegety, pieprz do smaku
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Marchewkę, pietruszkę korzeń oczyścić, pokroić w plasterki. Dodać je do wody i gotować 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Dodać do warzyw wraz z Vegetą. Gotować 5 minut następnie rozmieszać łyżkę skrobi kukurydzianej w odrobinie zimnej wody, przelać do sosu i zagotować. Pęczek zielonej pietruszki opłukać, przełożyć do sosu, odstawić.
Składniki na roladki:
5 kotletów z indyka
50 g szpinaku (7 szt. brykiet)
1/2 cebuli lub 1 mała
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
Obraną cebulę pokroić w kostkę, czosnek obrać i zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę dodając na końcu czosnek. Przesmażyć razem minutę i dołączyć szpinak. Smażyć tak do rozmrożenia się szpinaku. Doprawić solą, pieprzem i odstawić.
Kotlety cienko rozbić, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na każdego kotleta ułożyć po łyżce szpinaku.
Zawinąć je tak by szpinak nie wypłynął i spiąć wykałaczką następnie obtoczyć w mące.
Roladki smażyć na patelni z każdej strony następnie przełożyć do sosu, zagotować i odstawić na 5 minut. Podałam z ziemniakami ale równie dobrze pasuje tutaj kasza jaglana.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/10/roladki-z-indyka-ze-szpinakiem.html