Wykonanie
Zrobiłam naleśniki na piątkowy obiad, trochę zostało i cóż ... żal wyrzucać. Wykorzystałam je do zapiekanki, która idealnie skomponowała się z gęstym sosem botwinowym (link).

Składniki:5 naleśników0,5 kg
mięsa mielonego indyczegopęczek "zielonego":
pietruszka,
koper włoski -
natka,
cebula -
szczypior po 3 sztuki,
tymianek - 1 łyżeczka drobnych listków2 średnie
marchewkipęczek botwiny - 70 g1 łyżka
masłaszczypta
soli,
pieprzuser żółty 150 g (u mnie w 8 plasterkach)
Zieleninę przepłukać, odsączyć na ręczniku papierowym, drobno pokroić.
Marchewkę i botwinę wypłukać oczyścić następnie drobno pokroić. Na patelni rozgrzać
masło dodać do niego
marchewkę, minutkę przesmażyć wyciągnąć i na ten sam tłuszcz dodać botwinę również krótko smażąc, przemieszać, ściągnąć z ognia. Na tej samej patelni przesmażyć
mięso mielone - dodać
zieleninę, posolić, popieprzyć. Smażyć do momentu aż
woda odparuje i
mięso zacznie nabierać kolor. Odstawić.Naczynie żaroodporne posmarować łyżką
oleju, ułożyć 3 naleśniki z czego jeden przekroić na połowę i ułożyć na brzegi

Na naleśniki rozłożyć 1/2
mięsa i 5 plasterków
sera. Przykryć 2 naleśnikami, na nie ułożyć
botwinkę,
marchewkę i na wierzch resztę
mięsa.

Zapiekać 15 minut w 180 st. Wyciągnąć rozłożyć resztę
sera i zapiekać kolejne 15 minut.

Smacznego!