Poczęstował mnie tym daniem szwagier i naprawdę bardzo mi smakowało. Dlatego stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. Oczywiście nie jestem w stanie odtworzyć Jego smaku ale ten, który ja przygotowałam jest równie pyszny.Z kluseczkami GnocchiZ makaronem penneSkładniki:100 g świeżego szpinaku200 g wędzonego boczku2 średnie cebule3 ząbki czosnku180 g śmietany (u mnie 12% ale zaleca się 30%)80 g sera mozzarella (tarty)kilka kropel soku z cytryny, pieprz2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) jeśli boczek jest chudymakaron penne 250 gkluseczki gnocchi 250 gBoczek kroję w drobną kostkę. Cebulę, czosnek obieram, kroję w kostkę. Szpinak opłukuję w zimnej wodzie, kroję wszerz. Na oleju przesmażam boczek jeśli jest chudy, do tłustego boczku nie dajęoleju wytopi się z niego dość tłuszczu. Po lekkim zarumienieni ściągam boczek łyżką cedzakową, przekładam do niewielkiego rondelka. Na tym samym tłuszczu przesmażam cebulkę z czosnkiem. Po zeszkleniu dodaję szpinak, skrapiam odrobiną soku z cytryny i smażę razem minutkę następnie dodaję do boczku. Do śmietany dodaję łyżkę ciepłego boczku ze szpinakiem mieszam razem i przelewam do reszty. Ogrzewam na niedużym ogniu.Pieprzę i raczej nie dodaję soli ponieważ boczek jest słony. Gotuję makaron i kluseczki. Oczywiście w osobnych naczyniach w posolonym wrzątku według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu polewam gotowym sosem i posypuję mozzarellą.Pyszności!!!