Wykonanie

Delikatny smak i cudowny zapach roznoszący się po całym domu no i oczywiście
szpinak, którego strasznie lubię i cenię, nie wiem czy wiecie ale były czasy kiedy go wykorzystywano do produkcji leczniczego
wina (jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić) .Przepis na zapiekankę pochodzi ze strony internetowej firmy Pudliszki.Składniki300 g
makaronu penne200g
koncentratu pomidorowego1
cebula2 łyżki
oleju200 g
boczku200 g
świeżego szpinaku2 ząbki
czosnku600 ml
śmietany 30%200 g żółtego starego
serasólpieprzSposób
Boczek pokrojony w paseczki podsmażamy na patelni na 2 łyżkach
oleju. Dodajemy pokrojoną
cebulę i smażymy do czasu jej zmięknięcia. Dodajemy koncentrat, posiekany
szpinak oraz roztarty
czosnek. Po około 3 minutach dolewamy
śmietanę oraz 150 ml
wody. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy sos, wrzucamy suchy
makaron, dosypujemy 100 g
startego sera i mieszamy, tak aby sos dokładnie otulił
makaron. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową, zapiekamy w piekarniku w 180 st. C. Po około 40 minutach (
makaron ma być al dente) posypujemy zapiekankę pozostałym
serem i zapiekamy jeszcze około 3 minuty, aż
ser się rozpuści.

