Wykonanie
Zrobiona na poczekaniu... pyszna, sycąca i bardzo łatwa do przygotowania.

Składniki:200 g
makaronu kolankapuszka
tuńczyka w sosie własnym4
jajka ugotowane na twardo4
ogórki kiszone1 średnia
cebula (można pominąć)3 łyżki
majonezu2 łyżki
musztardy stołowej1 kubek
jogurtu naturalnego 180g
sól,
pieprz do smakuDo posolonego wrzątku
daję makaron, gotuję 5 minut od zagotowania (nie lubię rozgotowanego, i nie polecam gotować do pełnej miękkości bo się rozpadnie w
sałatce). Przecedzam, przelewam zimną
wodą odstawiam.
Tuńczyka,
cebulkę marynowaną odsączam na sitku (każde osobo oczywiście), dodaję do
makaronu.
Cebulę obieram kroję w kostkę, sparzam wrzątkiem, odsączam i zostawiam do przestygnięcia.
Jajka i
ogórki kroję w kostkę dodaję wraz z
cebulą do
makaronu. Następnie
majonez,
musztardę,
jogurt i
przyprawy. Wszystko razem mieszam i odstawiam do lodówki na minimum 15min.Można dodać do niej
kukurydzę konserwową (u mnie zabrakło).troszkę
zieleniny np. drobno pokrojonego
szczypiorku (wówczas należy pominąć
cebulę krojoną)Lekcja na przyszłość by
mieć kilka składników na
sałatkę w lodówce. Zrobiłam ją w 0,5 godziny.Polecam dla " niespodziewanych gości".