ßßß Cookit - przepis na Ryba w szynce Serrano

Ryba w szynce Serrano

nazwa

Wykonanie

Pyszna i lekka jeżeli podacie ją z sałatą bądź surówką. Polecam polać sosem z octu balsamicznego.
Składniki:
4 filety ryby Tilapii
4 plasterki szynki dojrzewającej
przyprawa do ryb, pieprz biały
sos balsamiczny pochodzi z Kwestii Smaku
mieszanka sałat (opakowanie 180 g) polana sosem francuskim
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z połówki cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka zimnej przegotowanej wody
szczypta soli, pieprzu
Mieszam wszystkie składniki oprócz oliwy, dodaję ją na samym końcu. Gotowym sosem polewam przepłukaną i odsączoną sałatę. Mieszam i odstawiam do podania
Sos balsamiczny:
1/2 szklanki octu balsamicznego
1 łyżka stołowa miodu
Gotować do uzyskania sosu. Zapach przy gotowaniu jest nieprzyjemny ale sos jest bardzo smaczny i jest ciekawym dodatkiem do ryby.
Rybę osączam na ręczniku papierowym, przyprawiam,
owijam plasterkiem szynki. Możecie owinąć całą 2 plasterkami szynki mnie najzwyczajniej brakło ;).
Smażę na rozgrzanej patelni z 4 łyżkami oleju. Ogień średni, 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Osączam na ręczniku papierowym po upieczeniu. Na talerzu układam 2 łyżki sałaty, na nią rybę, polewam ciepłym sosem balsamicznym. Możecie go oczywiście pominąć nie jest on koniecznym dodatkiem.
Smacznego!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/10/ryba-w-szynce-serrano.html