Wykonanie
Kolory lata zamknięte w słoiku, na ponure zimowe dni.

Składniki:2 kg
cukinii3
cebule2
papryki czerwone2
papryki żółte2
papryki zieloneJeżeli są świeże
cukinie i mają miękką skórkę nie ma potrzeby by ją obierać wystarczy przemyć.
Cukinię kroję na pół, wydążam gniazda nasienne, kroję w 3cm słupki. Tak samo postępuję z
papryką.
Cebulę obieram i kroję w piórka.4,5 szk. letniej
wody0,5 szk
soliMieszam
sól z
wodą do rozpuszczenia i zalewam tym warzywa. Pozostawiam na 1,5 godz. W tym czasie myję i osuszam słoiki u mnie 0,5 l. oraz gotuję zalewę:2,5 szk.
wody1,5 szk
octu spirytusowego0,5 łyżeczki
imbiru w proszku0,5 łyżeczki
chilli w proszku5
liści laurowych5 ziaren
ziela angielskiegoTo wszystko zagotować i ostudzić.Warzywa wyciągam z
wody i od razu wkładam ciasno do słoików, na wierzch każdego słoiczka
daję po szczypcie ziaren
gorczycy. Zalewam ostudzoną zalewą, zakręcam i pasteryzuję 10 min od zagotowania. Można oczywiście się pokusić na ostrzejszą wersję tej sałatki i dodać do zalewy po łyżeczce
chilli i
imbiru ale to już dla smakoszy ostrości;)Z podanych składników zrobiłam 9 słoików 0,5l. Zachęcam do robienia
przetworów.