Wykonanie

Składniki:3 kg
pomidorów lima
sól do smaku
ocet balsamicznyzioła:
bazylia,
rozmaryn,
mięta,
oreganoczosnekchilikaparyolej rzepakowy z domieszką
oliwy z oliwek około1litra
Pomidory kroję na połówki,
solę delikatnie i suszę. U mnie trwało to 9 godzin (piekarnik gazowy bez termoobiegu) przy uchylonych drzwiczkach i temperaturze 80 - 90 st. Po wysuszeniu
skropiłam łyżką
octu balsamicznego. Do słoiczków ułożyłam kolejno gałązkę
bazylii,
rozmarynu,
mięty, 1cm suszonej
papryczki chili, 1 ząbek pokrojonego
czosnku. Na to ułożyłam
pomidory (do 3/4 wysokości) a na wierzch 6
kaparów i gałązkę
oregano. Zalałam gorącym
olejem tak by przykrył
pomidory. Zakręciłam i obróciłam do góry dnem, zawekowały się. Uwaga na
olej powinien być dobrze ciepły ale nie za gorący ponieważ może Wam spalić
pomidory.

Na 1 blaszkę weszło 1,5 kg
pomidorów. Z tego mam 2 słoiczki 1/2 l. Zalałam tą porcję 1/2 l
oleju.

Polecam i życzę cierpliwości w suszeniu. Opłaci się;)Zauważyłam: susząc
pomidory w 60 st. w moim piekarniku(gazowy bez termoobiegu) wymagają około 13 godzin jest większy ubytek
pomidorów. Z 1,5 kg zrobiłam 1 0,5l słoik. Susząc w 90 st. potrzebowały około 9 godzin, z wierzchu się zasuszyły a spód był miękki. Nie widzę na dzień dzisiejszy, żeby się zepsuły. Nie zdążą, zjem! ;)