ßßß Cookit - przepis na Pomidory suszone w zalewie z kaparami

Pomidory suszone w zalewie z kaparami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3 kg pomidorów lima
sól do smaku
ocet balsamiczny
zioła: bazylia, rozmaryn, mięta, oregano
czosnek
chili
kapary
olej rzepakowy z domieszką oliwy z oliwek około1litra
Pomidory kroję na połówki, solę delikatnie i suszę. U mnie trwało to 9 godzin (piekarnik gazowy bez termoobiegu) przy uchylonych drzwiczkach i temperaturze 80 - 90 st. Po wysuszeniu skropiłam łyżką octu balsamicznego. Do słoiczków ułożyłam kolejno gałązkę bazylii, rozmarynu, mięty, 1cm suszonej papryczki chili, 1 ząbek pokrojonego czosnku. Na to ułożyłam pomidory (do 3/4 wysokości) a na wierzch 6 kaparów i gałązkę oregano. Zalałam gorącym olejem tak by przykrył pomidory. Zakręciłam i obróciłam do góry dnem, zawekowały się. Uwaga na olej powinien być dobrze ciepły ale nie za gorący ponieważ może Wam spalić pomidory.
Na 1 blaszkę weszło 1,5 kg pomidorów. Z tego mam 2 słoiczki 1/2 l. Zalałam tą porcję 1/2 l oleju.
Polecam i życzę cierpliwości w suszeniu. Opłaci się;)
Zauważyłam: susząc pomidory w 60 st. w moim piekarniku(gazowy bez termoobiegu) wymagają około 13 godzin jest większy ubytek pomidorów. Z 1,5 kg zrobiłam 1 0,5l słoik. Susząc w 90 st. potrzebowały około 9 godzin, z wierzchu się zasuszyły a spód był miękki. Nie widzę na dzień dzisiejszy, żeby się zepsuły. Nie zdążą, zjem! ;)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/08/pomidory-suszone-w-zalewie-z-kaparami.html