Wykonanie
Bajgle
drożdżowe pieczywo w kształcie oponki. Ma chrupiącą skórkę, słodkawy posmak a konsystencja trochę przypomina kluskę parzoną(pampucha). Ma coś takiego w sobie, że jak się zje jedną sięga się po następną. Jest może przy nich więcej pracy, ale warto choć raz na jakiś czas je wykonać bo są przepyszne. Przepis jest bardzo prosty a pochodzi od
Sary Lewis z "The bread book".
SKŁADNIKI : (9-10 szt)500 g
mąki pszennej (używam tym 650)2 łyżki
cukru1 łyżeczkę
soli1/1/4 łyżeczki
drożdży suchych (5 g)350 ml
wody letniej1
jajko do posmarowaniaziarna do posypania (
mak,
sezam,
czarnuszka,
pestki dyni,
słonecznika, itd.)ok 2 litrów
wody do parzenia
SPOSÓB WYKONANIA :
Mąkę,
sól,
drożdże 1 łyżkę
cukru wsypujemy do miski, dodajemy
wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli
mąką wchłonęła
wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny
wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1-1/5 do podwojenia swojej wielkości. Po tym czasie wykładamy na omączony blat, delikatnie przerobimy, aby odgazować, po czym robimy wałek i dzielimy na 9-10 równych części. Z każdego kawałka robimy bułeczkę, w której robimy palcem dziurkę, kręcimy ciasto wokół palca, następnie wkładamy drugi palec i ponownie zakręcimy. Będziemy
mieć otwór wielkości ok 3 cm.Odkładamy na stolnice, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30-40 minut.Przygotujemy szeroki garnek z ok 2 litrami
wody (plus 1 łyżkę
cukru) zagotujemy. Do wrzątku wkładamy nasze bajgle i parzymy po ok 1-2 minuty z każdej strony. Wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia.Tak przygotowane bajgle, smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy naszymi ulubionymi nasionami. Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. (trzeba obserwować wedle swojego piekarnika)
Może wymagają więcej poświecenia niż tradycyjne
bułki, ale smak, konsystencja wynagradza wszytko :) Pyszne na śniadanie i nie tylko.Smacznego
Basia