Wykonanie
Oboje z córką uwielbiamy Nigelle, jej przepisy i jej osobowość. Upiekliśmy jej babeczki
bananowo-
czekoladowe, dorzuciliśmy od siebie
cynamon, bo go uwielbiamy. Robi się je zaskakująco szybko, również można do tego wykorzystać
banany, które ściemniały nam w lodówce. Uwaga! szybko znikają :)
SKŁADNIKI :12-13 babeczek3 dojrzałe
banany225 dag
mąki3 łyżki
kakao125 ml
oleju2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
cukrucynamon wedle uznania
SPOSÓB WYKONANIA :
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier,
żółtka,
olej (konsystencją będzie przypominało
majonez) dodajemy do tego przesianą
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia oraz
cynamonem. Do tego dorzucamy nasze rozgniecione
banany, delikatnie mieszamy ręcznie lub mikserem na niskich obrotach do połączenia się składników. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy w silikonowych lub papierowych papilotkach ok. 15 minut. Do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Robi się je naprawdę szybko, są smaczne a i jest okazja na przemycenie
banana, jeśli nasze dziecko nie chce zjeść pod normalną postacią. Można również je posypać
cukrem pudrem.
Smacznego :)