Wykonanie
Ravioli to tradycyjne włoskie pierożki w kształcie kwadratów. Nadzienie do ravioli może być różne, ja lubię
makarony, pierożki mój mąż
kaszankę :) więc nie mogło być inaczej jak tylko połączyć to. Pierożki są pyszne słodkie jabłuszko obsypane świeżym
tymiankiem i tradycyjny smak
kaszanki. Połączenie to nie raz będzie gościło na moim
stole.


SKŁADNIKI :na ok 25 szt (przepis autorski) na ciasto400 g semoliny4 łyżki
oliwypół łyżeczki
soli morskiej4
jajkafarsz4-5 szt krupnioka1
cebula czerwona większa
pieprz kolorowy do smaku4 łyżki
oliwy1 łyżkę
majerankudodatkowo2
jabłka (najlepiej kwaskowe)3 gałązki
tymianku świeżego3 łyżki
masła1 łyżkę
cukru brązowego
SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę wsypuję do miski dodaję
sól rozcieram po czym dodaję
jajka oraz
oliwę wyrabiam na jednolitą masę. Gotową wkładam do woreczka i pozostawiam na ok 30 minut, aby ciasto sobie odpoczęło- w tym czasie przygotowuje
kaszankę - obieram z flaka tnę na plastry, rozgrzewam patelnie z
oliwą dodaję pokrojoną w drobną kostkę
cebulę po czym dodaję
kaszankę i ja podsmażam, dodaję roztarty w dłoni
majeranek oraz doprawiam
pieprzem ( w razie gdy jest nam za mało słone dosalam
solą)- tak przygotowaną
kaszankę odstawiam do przestygnięcia.Przygotowanie ciasta- odcinam kawałek ciasta i zaczynam wałkowanie zaczynając od pozycji
zero. Przepuszczam składam na pół i znów przepuszczam. Czynność tą powtarzam ok 5
razy. Gdy ciasto za bardzo się przez pierwsze
razy klei podsypuję semoliną . Za każdym razem uwalnia się gluten i ciasto staję się bardziej sprężyste i mniej klejące- przełączam na pozycję 1 i już bez składania przepuszczam ją 3
razy- to samo na pozycji 2 i 3 jeżeli ciasto jest już za długie przecinam na pół i każdy kawałek osobno wałkuję- czynność tą kończę na pozycji 4- na wywałkowanym płacie układam kulki z
kaszanki w wielkości
orzecha włoskiego w równych odległościach- smaruje dookoła
kaszanki wodą i na to nakładam płat wywałkowanego ciasta, dociskam pozbywając się powietrza i wycinam radełkiem kwadraty.Gotowe ravioli wrzucam do gotującej osolonej
wody i gotuje ok 5-7 minut

- w tym czasie przygotowuję
jabłko, obieram i tnę je na większe kwadraty- na patelni rozgrzewam 3 łyżki
masła dodaję pocięte
jabłko i zmażę je po ok 2 minutach posypuję
cukrem brązowym oraz świeżym
tymiankiem, wszystko razem karmelizuję ok 2 minut.

Gotowe ravioli odsączam z
wody układam na talerzu posypuję karmelizowanym
jabłkiem dość obficie oraz posypuję świeżym
tymiankiem.Połączenie smaków i konsystencji ...pycha!! Tradycyjna
kaszanka w nowym wydaniu :)Smacznego