ßßß Cookit - przepis na Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem

Ravioli z semoliny z kaszanką oraz karmelizowanym jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Ravioli to tradycyjne włoskie pierożki w kształcie kwadratów. Nadzienie do ravioli może być różne, ja lubię makarony, pierożki mój mąż kaszankę :) więc nie mogło być inaczej jak tylko połączyć to. Pierożki są pyszne słodkie jabłuszko obsypane świeżym tymiankiem i tradycyjny smak kaszanki. Połączenie to nie raz będzie gościło na moim stole.
SKŁADNIKI :na ok 25 szt (przepis autorski) na ciasto
400 g semoliny
4 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli morskiej
4 jajka
farsz
4-5 szt krupnioka
1 cebula czerwona większa
pieprz kolorowy do smaku
4 łyżki oliwy
1 łyżkę majeranku
dodatkowo
2 jabłka (najlepiej kwaskowe)
3 gałązki tymianku świeżego
3 łyżki masła
1 łyżkę cukru brązowego
SPOSÓB WYKONANIA:
- semolinę wsypuję do miski dodaję sól rozcieram po czym dodaję jajka oraz oliwę wyrabiam na jednolitą masę. Gotową wkładam do woreczka i pozostawiam na ok 30 minut, aby ciasto sobie odpoczęło
- w tym czasie przygotowuje kaszankę - obieram z flaka tnę na plastry, rozgrzewam patelnie z oliwą dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę po czym dodaję kaszankę i ja podsmażam, dodaję roztarty w dłoni majeranek oraz doprawiam pieprzem ( w razie gdy jest nam za mało słone dosalam solą)
- tak przygotowaną kaszankę odstawiam do przestygnięcia.
Przygotowanie ciasta
- odcinam kawałek ciasta i zaczynam wałkowanie zaczynając od pozycji zero. Przepuszczam składam na pół i znów przepuszczam. Czynność tą powtarzam ok 5 razy. Gdy ciasto za bardzo się przez pierwsze razy klei podsypuję semoliną . Za każdym razem uwalnia się gluten i ciasto staję się bardziej sprężyste i mniej klejące
- przełączam na pozycję 1 i już bez składania przepuszczam ją 3 razy
- to samo na pozycji 2 i 3 jeżeli ciasto jest już za długie przecinam na pół i każdy kawałek osobno wałkuję
- czynność tą kończę na pozycji 4
- na wywałkowanym płacie układam kulki z kaszanki w wielkości orzecha włoskiego w równych odległościach
- smaruje dookoła kaszanki wodą i na to nakładam płat wywałkowanego ciasta, dociskam pozbywając się powietrza i wycinam radełkiem kwadraty.
Gotowe ravioli wrzucam do gotującej osolonej wody i gotuje ok 5-7 minut
- w tym czasie przygotowuję jabłko, obieram i tnę je na większe kwadraty
- na patelni rozgrzewam 3 łyżki masła dodaję pocięte jabłko i zmażę je po ok 2 minutach posypuję cukrem brązowym oraz świeżym tymiankiem, wszystko razem karmelizuję ok 2 minut.
Gotowe ravioli odsączam z wody układam na talerzu posypuję karmelizowanym jabłkiem dość obficie oraz posypuję świeżym tymiankiem.
Połączenie smaków i konsystencji ...pycha!! Tradycyjna kaszanka w nowym wydaniu :)
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/05/ravioli-z-semoliny-z-kaszanka-oraz.html