Wykonanie
Często musimy coś szybko ugotować, ja w takiej sytuacji gotuję zupę
chlebowo-
pomidorową.
Chleb i co najmniej jedną puszkę
pomidorów mam w domu. Robi się ja bardzo szybko a bogactwo smaku jakie się uzyskuję z
chleba na zakwasie,
ziół i samych
pomidorów zadowoli nie jednego przeciwnika. Jest to też bardzo dobre rozwiązanie gdy pozostanie nam
chleb a mamy ochotę już na świeży. Inspiracją to tego dania była dla mnie "Książka kucharska włoskiej Mamy" Zupa ta na pewno u mnie na długo zagości.

SKŁADNIKI: 4-5 osób300 g
chleba pieczonego na zakwasie (klik jak go zrobić)125 ml
bulionu (klik)5 łyżek
oliwy1 gałązkę
rozmarynu3 ząbki
czosnku posiekanego2 puszki
pomidorów bez skórki1 łyżeczka
cukru225 ml
wody gorącej
sól, świeżo zmielony
pieprz do smakustarty
parmezan
SPOSÓB WYKONANIA :-
chleb kroimy w kostkę o długości ok 2,5 cm.- garnek z grubym dnem ustawiamy na średnim ogniu, wlewamy
oliwę dodajemy gałązkę
rozmarynu chwileczkę podsmażymy i wlewamy 125 ml
bulionu, gotujemy do odparowania połowy płynów- następnie dodajemy pokrojony
chleb oraz pocięty drobno
czosnek, podsmażamy do momentu aż chlebek stanie się lekko chrupiący ( może się nam czasem przykleić nieco
chleba do dna, ale po dodaniu płynu wszystko ładnie zejdzie)- dodajemy
pomidory i łyżeczkę
cukru zmniejszamy ogień i dusimy ok 15 minut od czasu do czasu mieszając.- po tym czasie dodajemy do zupy gorącej
wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinna być gęsta)- gotujemy jeszcze minutę i doprawiamy do smaku- gotową zupę podajemy ze startym
parmezanem, wbrew pozorom zupa jest bardzo treściwa a bogactwo smaku niesamowite !

Smacznego