Wykonanie
Tradycyjnie jak w każdą sobotę pichcę coś słodkiego. Postawiłam na drożdżówkę, przepisów na nią całe mnóstwo, czasu miałam mało więc wybrałam opcje na szybką drożdżówkę pięć minut wyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce.
Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak
ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało we wiadrze w zimnej wodzie jak wypłynęło na wierzch było gotowe. Także sposobów na
ciasto drożdżowe jest wiele.Z tego przepisu drożdżówka wychodzi bardzo puszysta a ciasto sprężyste. Najlepsza jest taka jeszcze trochę ciepła. Najszybciej znika w towarzystwie
kawy lub przy kubku ciepłego
mleka.Jestem jedną z tych co wyjada kruszonkę a
potem zabieram się za resztę ciasta:))

SKŁADNIKI :1 szklankę
mleka5 dag
drożdży1/4 kostki
margaryny1/2 kg
mąki pszennej (typ 500)1/4 szklanki
cukru2
jajka1 łyżkę
octu (możemy zastąpić 1 łyżką
wódki)szczypta
soliaromat użyłam
waniliowy (można użyć innego naszego ulubionego )kruszonka (taką pamiętam z dzieciństwa z drożdżówki)1/2 kostki
masła1 szklankę
cukru1 szklankę
mąki1
żółtko1 płaska łyżeczkę
cynamonu (możemy to pominąć,my kochamy
cynamon)
lukier5 łyżek czubatych
cukru pudruodrobina letniej
wody
SPOSÓB WYKONANIA:podgrzewam
mleko(nie może być gorące, aby nie sparzyć
drożdży), rozkruszam
drożdże, dodaję
margarynę, odrobinę
cukru i mieszam, aby składniki się rozpuścili dodaję łyżkę
octu, pozostawiam do wyrośnięciado miski przesiewam
mąkę, dodaję
cukier, mieszamroztrzepuję widelcem
jajkadodaję wszystkie składniki do
mąki,
jajka, szczyptę
soli naszą mieszanie z
mleka i nasz ulubiony aromatwszystko razem mieszam drewnianą łyżką do momentu aż
mąką wchłonie składniki ok 4-5 minuttak przygotowane ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i wkładam na 1 godzinę do lodówki !po tym czasie wyciągam wkładam do przygotowanej blaszki (wykładam ją papierem do pieczenia) uderzam pięścią, aby ją odgazować.rozprowadzam równomiernie po blaszceprzygotowuję kruszonkę rozkruszam
masło z
cukrem,
mąką i
żółtkiem i dodaję
cynamonposypuję ją ciasto i odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcianastawiam piekarnik na 180 stopnido nagrzanego wkładam nasze ciasto i piekę 40 minut ( trzeba obserwować bo dużo zależy od naszego piekarnika)gotową studzę na kratceprzygotowuję
lukier mieszam
cukier puder z letnią
wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkęgotowe ciasto rośnie jak "szalone" :) jest puszysta i sprężystaJest to idealny przepis dla tych co nie lubią wyrabiania
ciasta drożdżowego:) szybko sprawnie i pysznie. Przepis jest sprawdzony .Teraz tylko ciepły kocyk
kawka i kawałek drożdżówki :)

Smacznego