Wykonanie
Jest kilka kultowych zup w naszej tradycji niezniszczalna pomidorowa :) rosół, ogórkowa. Byłam kiedyś we Włoszech, zrywałam świeże
liście laurowe, które tworzyły żywopłoty w ogrodach papieskich, podeszła wtedy do mnie Polka i powiedziała," że nie wyobraża sobie polskiej zupy ogórkowej bez
liścia laurowego"Liście mam do dziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :)

SKŁADNIKI:3 plastry
łopatki(można również wykorzystać kości np. od
schabu)
marchew 2 szt
pietruszka korzeń 1 szt
seler 0,5 szt
ziemniaki 7 szt
cebula 1szt
ogórki kiszone 7 szt
woda 2,5 litrabulionetka warzywna (jak jak zrobić klik) 3 łyżki
sól jeżeli jest nam za mało słonaświeżo zmielony
pieprzliść laurowy 2 szt
śmietana 50 ml

SPOSÓB WYKONANIA:- nastawiam
wodę i wrzucam do niej kawałki
mięsa, gotuję po chwili dodaję 3 łyżki bulionetki warzywnej- międzyczasie obieram warzywa i
ziemniaki i kroję w drobną kostkę- obraną
cebulę opalam na ogniu i dodaję do
wywaru gotującego się- wrzucam pokrojoną
marchew,
seler,
pietruszkę oraz
liście laurowe gotuję ok 15 minut- po tym czasie wrzucam pokrojone
ziemniaki i gotuje na wolnym ogniu kolejne 15 minut- międzyczasie trę na tarce o grubych oczkach
ogórki kiszone- gdy
ziemniaki, i reszta warzyw już zmiękły wyciągam
cebulę liście laurowe i wrzucam
ogórki kiszone gotuję jeszcze chwileczkę w razie potrzeby doprawiam
solą i świeżo zmielonym
pieprzem- gdy jest już gotowa zaciągam
śmietaną , wlewam sobie na chochlę ogrzewam ją i wlewam do zupy mieszającGotowe tradycyjna zupa ogórkowa zawsze smakuję i zapewne jeszcze wiele lat
będę ją gotowała :) smakuję jeszcze lepiej ze świeżym
ogrodowym koperkiem ale na niego jeszcze chwilkę trzeba poczekać.

A jakie są wasze typy na kultową zupę domową ?Smacznego